Légmell

A légmell akkor alakul ki, ha a mellhártya két rétege közé valamilyen ok miatt levegő, vér vagy egyéb folyadék kerül és a tüdő teljesen vagy részlegesen összeesik. Nagyon súlyos, életveszélyes állapot is lehet, mely azonnali orvosi ellátást igényel.

A tüdőnk nem rendelkezik önálló izomzattal, a be-, illetve kilégzést a mellkasi izmok és a rekeszizom segítségével végezzük, a tüdőnk pedig a mellhártya segítségével, közvetetten mozog. A mellhártya egy kétrétegű hártya, melynek egyik lemeze a mellkas falához tapad, a másik pedig a tüdőhöz. A két lemez között egy nagyon vékony rés található, benne folyadékkal, mely lehetővé teszi, hogy a két hártya egymáshoz képest elmozduljon, elcsússzon. A légmell kialakulása során ebbe a résbe kerülhet levegő, vér vagy egyéb folyadék.

Légmell kialakulása

A légmell kialakulhat spontán, megelőzheti trauma (sérülés), de orvosi kezelések szövődményeként is megjelenhet. A spontán kialakuló légmell váratlanul, különösebb bevezető tünetek nélkül alakul ki. Általában a 20 és 30 év közöttiek, illetve a 60 és 70 év közöttiek lehetnek érintettek, és a férfiak körében sokkal több a beteg. A dohányzás jelentősen megnöveli annak esélyét, hogy valakinél légmell alakuljon ki. A fiatalabbaknál a tüdőcsúcsokban elhelyezkedő hólyagok megrepedése miatt kerül levegő a mellhártya lemezei közé, míg az idősebbeknél általában valamilyen korábbi tüdőbetegség és a tüdő kötőszövetének természetes sorvadása miatt kialakuló hólyagokból kerülhet vér a mellhártya két rétege közé. A sérülés nyomán kialakuló légmell szúrás, lövés, ütés következtében jelenik meg, ez sokszor egyéb belső szervek sérülésével vagy bordatöréssel is együtt jár. A traumás légmell lehet zárt vagy nyílt, ez utóbbi esetben a mellhártya ürege és a külvilág között közvetlen összeköttetés alakul ki. A nyílt légmell különösen veszélyes lehet, mert a nyílás szelepszerűen is működhet, melynek következtében a mellkasűri nyomás meghaladhatja a légköri nyomást, az érintett oldalon a tüdő nem tud tágulni, a belső szervek összenyomódnak, károsodik az ép tüdőfél is. A légmell lehet teljes vagy részleges, attól függően, hogy mekkora területet “foglal el” a levegő vagy a vér a mellhártya lemezei között.

Légmell tünetei

A légmell tünetei nagyon sokfélék lehetnek, a betegség kiterjedésétől és a kiváltó októl függően. A tünetek az enyhe rosszulléttől a súlyos nehézlégzésen át a keringés teljes összeomlásáig terjedhetnek. Az első tünetek közé tartozik a hirtelen, éles, szúró mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, a száraz köhögés. A fájdalom kisugározhat a vállba vagy akár a hasba is. A későbbi tünetek (elsősorban a spontán kialakuló légmell esetén) csak a terhelésre jelentkező nehézlégzés, de idősebbeknél gyakori, hogy a légzési nehézségek miatt a vér oxigénszegénnyé válik, így csökken a szívizom vérellátása, szívritmuszavarok vagy szívelégtelenség jelentkezhet, a bőr kékes árnyalatúvá színeződik. Ritkán véres köpetürítés is a tünetek között található.

Légmell kezelése

A légmell kezelése számos tényezőtől függ. Előfordulhat, hogy önmagától elmúlik, de az is, hogy azonnali orvosi beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy az érintett életét megmentsék. A legtöbb esetben műtéti úton csökkentik a mellkasűri nyomást, vagy speciális cső segítségével vezetik ki a levegőt, vért vagy folyadékot a mellkasból. Szerencsére, a légmell miatt bekövetkező halálozások száma igen alacsony, köszönhetően a megfelelő orvosi ellátásnak.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: a légmell kezelése


close