A hörghurut előfordulása

A legfőképpen vírusfertőzésre visszavezethető heveny hörghurut igen gyakori alsó légúti megbetegedés. Máskülönben egészséges felnőtteknél a náthához kapcsolódva elsősorban a hűvös-hideg időszakban, télen fordul elő.

Gyengébb immunrendszer mellett – időseknél, gyerekeknél, krónikus betegeknél – a hörghurut könnyebben okozhat szövődményeket.

Például tüdőgyulladást vagy légzési elégtelenséget, ezért idős korban, valamint idült szív- és tüdőbetegségben szenvedők számára nagyobb veszélyt jelent, mint az átlagos népességre.

Idült hörghurut

Az idült hörghurut a dohányosok betegsége. Magyarországon, ahol igen lesújtók a dohányzással kapcsolatos statisztikák, mintegy félmillióra teszik a krónikus bronchitisben szenvedők számát. A dohányzáson kívül a légszennyezettség is veszélyeztető tényező: a szennyezett levegőjű városok lakói között is gyakoribb. A becslések szerint összességében a 40 és 65 év közötti lakosság 25 százalékát érinti. Fontos tudni, hogy a másodlagos dohányzás, vagyis a dohányfüst passzív belégzése is ártalmas, így a dohányosokkal egy légtérben élőket is fogékonyabbá teszi a betegségre.

Hörghurut gyermekeknél

Gyerekeknél a hörghurut lehet fertőzésre, allergiára vagy valamilyen izgató inger belégzésére visszavezethető önálló kórkép, valamint jelentkezhet valamilyen egyéb betegség részeként, mint felső légúti megbetegedés (arcüreggyulladás, krónikus mandulagyulladás), tüdőbetegség (hörgőtágulat, asztma, TBC), esetleg szívelégtelenség vagy reflux betegség – ilyen esetekben néha a hörgőgyulladásos panaszok el is fedhetik az alapbetegség tüneteit.

További, ajánlott cikkünk: Hörghurut gyermekeknél


close