Kruppos köhögés

A kruppos köhögést az esetek többségében vírusfertőzés okozza. Jól felismerhető tünete, hogy főleg éjszaka, hirtelen jelentkezik a jellegzetes ugató köhögés.

A kruppos köhögés az esetek legnagyobb része 3 év alatti kicsiknél fordul elő, 3 év felett a porc megcsontosodik annyira, hogy ez a probléma megoldódik. Rekedtséggel, lázzal, nehezített légzéssel is járhat. A légút porcainak fejletlensége okozza, a nyálkahártya duzzadása pedig még inkább nehezíti a belégzést.

A vírusos krupp a legtöbbször 3-7, súlyosabb esetekben 7-14 napig tarthat. Náthával és enyhe lázzal kezdődik, majd ugatásszerű köhögés, valamint belégzéskor hörgés jelentkezik.

Front hatására rendszerint ugrásszerűen megnő az ugató köhögésben szenvedő betegek száma. Az orvos kalciumot, antihisztamint, szteroidos kúpot, esetleg injekciót adhat a betegnek. Ha az ugató köhögés otthon jelentkezik, hatásos lehet, ha a melegen felöltöztetett gyerek a nyitott hűtőszekrény elé áll, vagy hideg évszak esetén kinyitjuk az ablakot.

Számos esetben az is elegendő, ha a beteg a kádba vagy mosdóba erős sugárban megnyitott víz páráját lélegzi be. Ezekkel a módszerekkel hideg, párás levegő jut a beteg szervezetébe, s ez elegendő lehet ahhoz, hogy a duzzadt nyálkahártya összehúzódjon, és ezzel a légzés nehezítését jelentő tényezőt kiküszöbölhetjük. Ha azonban a légút elzáródna, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

A kruppos köhögés a párásítás mellett, szteroid adásával, epinefrinnel, szükség esetén oxigén vagy légútbiztosítással kezelhető.


close