Mivel jár a légcsőhurut?

A légcsőhurut, azaz a légcső gyulladása a nátha és az influenza közönséges szövődménye. Önállóan ritkán fordul elő, rendszerint a felsőbb és alsóbb légutak gyulladásához társul.

A légcsőhurut általában a szokásos egyszerű náthával indul, ami vízszerű orrfolyással kezdődik, majd a váladék hamarosan “besűrűsödik”, mert a hurutos szövődményeket okozó baktériumok megtelepszenek az orrüregben.

A gyulladt orrnyálkahártya és a pangó orrváladék jelentősen szűkíti az orrlégzést, a beteg a száján át lélegzik és következményes torokpanaszok alakulhatnak ki. Ezek közé tartozik a légcsőhurut, ami ritkán önállóan is előfordul, de leggyakrabban a nátha egyéb szövődményeivel együtt. Szorosan együtt jár az alsóbb és felsőbb légutak gyulladásával, azaz a gége- és a hörghuruttal.

Légcsőhurut jelei

A légcsőhurut közismert jele a csillapíthatatlan, száraz, “ugató” köhögés. Előfordul, hogy minden próbálkozás ellenére órákon vagy akár napokon át éjjel-nappal köhög a beteg. A szokásos köhögéscsillapítók alig mérséklik a tüneteket. Ritkán jár magas lázzal, inkább csak hőemelkedéssel, de a beteg közérzete, étvágya, hangulata nagyon rossz. A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, ez gyerekeknél sokszor hasfájást is okoz. Ahogy a fertőzés továbbhalad a légzőrendszeren, eléri a hörgőket, ekkor alakul ki a hörghurut, ami tulajdonképpen a betegség utolsó fázisa. A köhögés hurutossá válik, ritkulnak a rohamok, erre a fázisra mondják azt, hogy felszakad a köhögés.

Önálló légcsőhurut

A légcsőhurut ritkábban, de önállóan is előfordul, ilyenkor a légcső felső szakasza fertőzés miatt hirtelen megduzzad, ami főként a hajnali órákban fullasztó, heves, száraz köhögéssel jár. Ez a kruppnak nevezett légúti betegség kisgyermekeknél fordul elő, többnyire előzmények nélkül és nagyon riasztó, mert gyakran fulladásos tüneteket is okoz.

A krónikus légcsőhurut a légcsövet és a hörgőket borító nyálkahártya tartós irritációja következtében kialakult elváltozás. Leggyakoribb kiváltó oka az erős dohányzás, de kockázati tényező a levegő szennyezettsége, valamint néhány krónikus betegség is.


close