Dohányzás és a COPD

A COPD-ben, azaz krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedők kilencven százaléka dohányos. A COPD nem gyógyítható, a tüdő teljes károsodása csak akkor előzhető meg, a súlyosbodás csak akkor állítható meg, ha a páciens teljesen lemond a cigarettáról.

Az alábbiakban a COPD-ről, a dohányzás betegségre gyakorolt hatásáról, a tüdő károsodásának füst okozta mechanizmusáról olvashat.

A COPD-ről

A COPD a betegség angol megfelelőjének rövidítése, krónikus obstruktív (elzáródásos) légúti betegséget jelent. A kezdetben tünetmentes kór folyamatosan rosszabbodik, és olyan kórképeket produkál, melyek az évek előrehaladtával egymásból fejlődnek ki. Az alsó légutak érintettsége miatt különösen a kilégzés nehéz.

A COPD tünetei

Kezdetben (reggeli) köhögés és fokozott váladéktermelődés és -ürítés jellemzi, majd a nehézlégzés és a fulladás. A nem diagnosztizált és nem kezelt betegség visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz vezet, a tüdőtágulás komoly légszomjat okoz. A tünetek eleinte reggel vagy fizikai terhelés hatására jelentkeznek, a kór súlyosbodásával azonban már egész nap és nyugalmi helyzetben is fennállnak. Később a légúti fertőzések is megszaporodnak, majd mellkasi fájdalommal is küzdeni kell. Végső stádiumban a tüdő nem tudja biztosítani a szükséges oxigénellátást, ezért oxigénterápiára lesz szükség.

A COPD és a dohányzás

A COPD kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, de tény, hogy a betegek 90 százaléka dohányos. A fennmaradó tíz százalékból a legtöbb beteg passzív dohányos, vagy olyan helyen dolgozik, ahol káros anyagokat lélegez be. A dohányosok egy részénél a betegség egyáltalán nem jelentkezik, ezért a szakemberek a gének és a környezeti hatások együttesére gyanakodnak.

Mit tesz a füst a tüdővel?

Mikor a (cigaretta) füst a tüdőbe kerül, az védekezni kezd: a nyálkahártyán található csillószőrös hengerhámsejtek igyekeznek kiüríteni a káros anyagokat, ha kell, köhögéssel. A füsttől ezek a sejtek megbénulnak, majd elhalnak. A helyükön váladéktermelő sejtek fejlődnek ki, de a csillók hiányában ez már nem tud távozni, és a nyálkában lévő mérgező anyagok irritációt okoznak, amire még több nyák a válasz. A hörgők emiatt folyamatos gyulladásban vannak, a köhögés állandósul, ahogy a köpetürítés is.

Bár a bronchitis gyógyítható, obstuktív formája már nem. A pangó nyálka miatt elszaporodnak a kórokozók, a szervezet pedig képtelen legyőzni az újra és újra fellángoló gyulladásokat. A hörgő fala hegesedni kezd, vastagodik, a hörgők szűkülnek, eldugulnak, és a levegő nem tud távozni. A bennmaradó levegő tágítja a léghólyagocskákat, faluk túlfeszül, majd összeolvadnak a mellettük elhelyezkedőkkel. A gázcserére képes felület drasztikusan csökken, légszomj alakul ki, de hiába a levegő kapkodása, soha nem jut elég oxigénhez a szervezet, fulladással kell számolni. Az oxigénhiány miatt a szervezet valamennyi sejtje szenved, csökken az általános teljesítőképesség. Az test idő előtt öregedni kezd, oxigénadásra lesz szükség.

Hogyan hat a COPD-re a dohányzás elhagyása?

Bár a betegség nem visszafordítható, a leghatásosabb kezelési módszer a dohányzás elhagyása. Az irritáció megszűnése után a légzésfunkciós értékek nem romlanak drasztikusabban, mint egy nemdohányzó esetében. A COPD miatti halálozás is kisebb a cigarettát elhagyók körében. Ahhoz, hogy a COPD-ben szenvedő betegek életminősége fenntartható legyen, panaszaik enyhüljenek, mindenképpen le kell szokni a dohányzásról.


close