Köhögéscsillapító

A köhögéscsillapítók alkalmazásánál fontos betartani néhány szabályt. Használhat különböző gyógyszereket vagy gyógynövényeket is.

A köhögés az éjszakai nyugalmat is zavarhatja. A köhögéscsillapítókat nem szabad együtt szedni köptetőkkel, mert ennek hatására nagyobb mennyiségű váladéktermelés párosul csökkenő köhögéssel, ez pedig nem szerencsés.

A köptető jellegű köhögéscsillapítók meggyorsítják a termelődő váladék kiürülését, ezzel gyorsítva a gyógyulást. Fokozzák a váladéktermelést, ezzel együtt hígítják is azt. A betegnek így kevésbé nehéz és fájdalmas felköhögnie. Az ipekakuána nevű növény hatóanyaga az emetin, ezt sok helyen használják köptetésre.

Az eukaliptusz és a kakukkfűolaj kivonata illóolajként gyakran használatos a gyógyászatban. Ezek inhalálással is az alkalmazás helyére jutnak. Illóolajak használatát kerülni kell kisgyermekeknél, mert gégegörcs kockázatával járnak. Az acetilcisztein hatóanyagú szerek az antibiotikumok hatását csökkentik, így az ilyen köptető és az antibiotikum bevétele között 2 órát várni kell.


close