Hörghurut gyógyítása házilag

A heveny hörghurut az alsó légutak – a garat, a légcső és a hörgők – nyálkahártyáinak gyulladása, amely kiterjedhet a légcsövekre is. A termelődő nyák a hörgők tisztulásáról gondoskodik, ezért fontos, hogy felköhögjük, és ily módon mielőbb felszámoljuk a kórokozó gócot. Ebben segítenek a gyógynövények és néhány bevált házi praktika.

A hörghurut rendszerint száraz köhögéssel indul, néhány nap elteltével váladékossá válik. A kezdeti tünetek enyhítésére fogyasszunk nyákoldó, köptető gyógynövényekből készül teát. Erre a legjobb a lándzsás útifű és a kakukkfű forrázata, de ezek alkoholos kivonata (tinktúra) is hatásos.

Gyulladáscsökkentésre kamillát is keverhetünk a füvek közé. Kakukkfűvel és kamillával inhalálhatunk is: egy-egy marékkal tegyünk egy nagy tálba, és öntsük le forrásban lévő vízzel, fedjük le egy percre majd hajoljunk fölé, fejünket fedjük le egy nagy törölközővel. Nagyjából 10 percen keresztül lélegezzük be mélyen a gőzt. Fullasztó köhögés esetén naponta 3-szor vegyünk be 5 csepp propolisztinktúrát, 1 teáskanál mézzel.

Lábfürdő és borogatás

Folyamatosan tartsuk melegen a lábunkat melegítő lábfürdővel, de láz esetén ez nem javasolt.

A mustáros borogatáshoz – gyermekek és terhes nők esetében nem alkalmazható – 2-3 evőkanál sárga mustárlisztet keverjünk össze 2 evőkanál búzaliszttel, és 50-60 ml meleg vízzel. A pépet legfeljebb 1,5 tenyérnyi felületen kenjük szét egy lenvászon kendőn, amelyet helyezzünk a mellkasra, de a mellbimbókhoz ne érjen. 10 perc elteltével távolítsuk el, és alaposan tisztítsuk meg a bőrt.

Ez a természetes gyógymód rendkívül hatásos, de azonnal távolítsuk el a borogatást, ha erősen égető érzést kelt, mert felhólyagosodhat tőle a bőr.
Orvoshoz kell fordulnunk, ha a felköhögött váladék sárgászölddé válik – ilyenkor fennáll a veszély, hogy a heveny hörghurut bakteriális tüdőgyulladássá fajult –, ez másodlagos fertőzésre utal.


close