Allergiás köhögés

Allergiás köhögés általában éjszaka jelentkezik, asztmára emlékeztető tünetként alakul ki.

Maga a köhögés számos ok miatt jöhet létre: fertőzés, légúti irritánsok, idegentest, neurológiai ok, allergiás ok, pszichés ok, szív- és érrendszeri ok, gyomor-bélrendszeri ok, stb. Az allergiás köhögés esetén azonban egy olyan élettani reflexről van szó, amely nem betegség, hanem tünet, a légutak tisztulási mechanizmusa.

Az allergiás köhögés tünetével együttesen jelentkező betegségek gyakorinak számítanak, az emberek 15-20%-át érintik (szénanátha, allergiás asztma). Az allergiás nátha, amely lehet vissza-visszatérő, azaz szezonális jellegű, vagy perzisztáló/állandóan jelen lévő, amely az év egészében jelentkezhet rohamokban előforduló köhögéssel, a légutak irritációja és a hörgők fokozott reaktivitása miatt.

Az allergiás nátha az adatok szerint minden negyedik esetben asztma bronchialeba torkollhat. Első és egyedüli, asztmára utaló tünetként hajnalban, illetve éjszaka jelentkezhet köhögés, ami később a légzés nehezítettségéhez vezethet. A kezdeti, száraz jellegű köhögés, produktívvá alakulhat, s bőséges köpetürítés is társulhat hozzá.


close