Hörghurut gyermekeknél

A hörghurut vagy hörgőgyulladás (bronchitis) a leggyakoribb légúti betegségek közé tartozik csecsemő és gyermekkorban.

A hörghurut mögöttes okainak megfelelően két nagy csoportra osztható betegség. Lehet önálló kórkép, amely vírusos vagy bakteriális fertőzésre, allergiára vagy valamilyen izgató inger (vegyi anyag) belégzésére vezethető vissza.

Előfordul továbbá, hogy valamilyen egyéb betegség részeként jelentkezik, mint felső légúti megbetegedés (arcüreggyulladás, krónikus mandulagyulladás), tüdőbetegség (hörgőtágulat, asztma, TBC), esetleg szívelégtelenség vagy reflux betegség – ilyen esetekben néha a hörgőgyulladásos panaszok elfedik az alapbetegség tüneteit.

Akut vagy krónikus hörghurut

Lefolyását tekintve a hörghurut lehet akut vagy krónikus. Az akut hörghurut kezdetben náthával, lázzal, torokfájással, fokozódó nehézlégzéssel – vagyis felső légúti tünetekkel – jár, majd egyre erősödő köhögéssel, ami eleinte inkább száraz, később pedig hurutossá válik. Súlyos kísérőtünete lehet magas láz, étvágyvesztés, gyengeség, hányás, hasmenés.

Gyermekkori hörghurut kezelése

Kezelésekor láz- és fájdalomcsillapításra, köptető alkalmazására van szükség, és nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel is. Elhúzódó esetben, vagy ha igazolódik, hogy bakteriális fertőzés okozza a panaszokat, antibiotikum kezelés szükséges. Ha a nehézlégzés jelei mutatkoznak, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert mielőbb meg kell kezdeni a hörgőtágító kezelést.

Obstruktív bronchitis csecsemőknél

Az akut bronchitis formája az obstruktív bronchitis, amely elsősorban csecsemőknél fordul elő. Az alsó légutak átmeneti szűkületével jár, és asztmás jellegű, nehezített légzés jellemző rá. Leggyakrabban vírusfertőzés vagy tejallergia húzódik a hátterében, de számos egyéb betegség is okozhatja, így, ha az előbbi két eset kizárható, akkor kivizsgálás szükséges.


close