Véres köhögés

Rendkívül ijesztő lehet a véres köpet látványa – nem véletlenül, hiszen a legtöbb esetben komoly baj előjele.

A köhögés a tüdő természetes tisztító-reakciója, aminek különböző formáin előbb utóbb minden ember átesik. Megfázás esetén gyakori a nyákos, nedves köhögés, de akkor is köhögünk, ha valami irritálja a légzőszerveket. Az asztmások, allergiások életében szintén igen gyakori tünet a krahácsolás.

Van azonban egy köhögéstípus, amitől minden ember, már az ősidők óta retteg, ez pedig a véres köhögés. Míg a legtöbb göthösség visszavezethető valamilyen egyszerű okra, és többnyire némi kellemetlenségnél nagyobb bajt nem okoz, ha vért köhögünk fel, az már nagyon komoly, esetenként életveszélyes betegségre utalhat.

TBC

Az ősi félelem oka – túl azon, hogy ha az ember vért lát, az biztosan nem jó jel – az évszázadokon keresztül rengeteg áldozatot szedő tüdővész, és az attól való, az emberiség tudatalattijába mélyen beivódott rémület. Szerencsére az orvostudomány fejlődésének, és a kormányok hatékony megelőző munkájának hála a fejlett világban a TBC már nem számít népbetegségnek, de azért elő-előfordulnak ilyen járványok, a fejlődő világban pedig sajnos sokkal általánosabb.

Tüdőembólia

Nem kevésbé ijesztő lehetőség, hogy a véres köhögés hátterében tüdőembólia áll, amit sajnos az esetek nagy részében csak későn sikerül diagnosztizálni. Az embólia hátterében szinte mindig mélyvénás trombózis áll, aminek kísérő tünetei lehetnek a mellkasi fájdalom, a légszomj, a duzzadt láb és a hidegrázás. Ha ezeket érzékeljük, azonnal forduljunk orvoshoz.

Tüdőrák

Noha – főleg kezdetben – a tüdőráknak nincsenek specifikus tünetei, a véres köhögés árulkodó lehet. Mára sajnos a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés lett, ezért az orvosok, ha egy akut köhögés makacsul nem hajlandó elmúlni, általában megkezdik az ilyen irányú vizsgálatokat.

Krónikus szívelégtelenség

Talán meglepő, de a krónikus szívelégtelenségnek szintén egyik tünete lehet a véres köhögés, ami – figyelembe véve, a szívnek a vérellátásban játszott szerepét – tulajdonképpen nem is megdöbbentő.
A fáradékonyság, az étvágytalanság, a koncentrációs zavar vagy a szabálytalan szívverés szintén tünete lehet a szívelégtelenségnek, ezért ha a véres köhögés mellett ezeket is tapasztaljuk, akkor forduljunk mindenképpen kardiológushoz.


close