Köhögés terhesség alatt

Köhögés terhesség alatt is jelentkezhet, ám általánosságban elmondható, hogy a köhögés, illetve a megfázás nem jelent valós veszélyt a mama és a baba egészségére, bár a tünetek kellemetlenek és zavaróak. Általában vírusok okozzák.

Köhögés terhesség alatti előfordulása során fontos, hogy amennyiben tünetei több napja jelen vannak, magas láza, erős torokfájása van, vagy a tünetek szokatlan formában jelentkeznek, akkor keresse fel háziorvosát. Ha ön asztmás, akkor a gyermekvállalás tervezése előtt már érdemes tüdőgyógyászával beszélni arról, hogy szükséges-e a kezelés módosítása.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy az erős köhögés okozhat-e vetélést, de nyugodjon meg, hogy a köhögés sem a szülés beindulását, sem vetélést nem okoz, ugyanakkor a fokozott hasűri nyomás hatására kialakuló vizeletürítés elég gyakori.

Köhögést és megfázást általában vírusok okoznak, ezért antibiotikum szedése az esetek nagy részében nem szükséges. A felső légutakból lefolyó váladék irritálja az alsóbb légutakat, ez köhögést vált ki. Ennek csökkentésére igyon bőven folyadékot, ez segít a nyákoldásban. Használjon levegőpárásítót. Az orrdugulás csökkentésére használjon sós vizes oldatot, alvás közben fejét polcolja fel.

A köhögéscsillapító, köptető gyógyszereket csak kezelőorvosa tudtával és beleegyezésével használja, mert a magzatra gyakorolt hatás sok esetben nem ismert.


close