COPD

A COPD krónikus obstruktív légúti vagy tüdőbetegség, kialakulása esetén az alsó légutak tartósan beszűkülnek, emiatt érdes, nehéz légzés, fokozott nyáktermelés és gyakori köhögés jelentkezik. A COPD az egyik leggyakoribb halálok Európában.

Az alábbiakban a COPD kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről kaphat bővebb információt.

Mi a COPD?

A COPD egy gyakran előforduló gyulladásos kórfolyamat, melyben a légzőrendszer apránként veszti el működőképességét. Több légúti betegség együttes jelenléte, idült hörgő- és hörgőcskegyulladás, tüdőtágulás jellemzi. A betegség köhögéssel, fokozott váladéktermeléssel kezdődik, de a páciensek többsége ilyenkor még nem fordul orvoshoz. Amikor a betegség tovább súlyosbodik, megjelenik a torokköszörülés, a nehézlégzés, a légszomj. Amennyiben a páciens két egymás utáni évben, három-három hónapot köhög, szervezetéből pedig váladék távozik, gyanakodni lehet a COPD-re.

A krónikus hörghurut esetén fehéres köpet ürül, ezt követi a krónikus elzáródásos bronchitis, a tapadósabb váladék megjelenése, az érzékeny, gyulladt hörgőnyálkahártya, a kilégzés nehézkessé válik. A légszomj először fizikai igénybevétel hatására jelentkezik, majd nyugalmi állapotban is. Később a tüdőhólyagocskák roncsolódnak, ez a tüdőtágulás, melynek következménye szintén a légszomj, illetve a köhögés. Az utolsó stádiumban a tüdő nem képes biztosítani a szervezet számára szükséges oxigénellátást, ezért a páciens oxigénterápiára szorul.

Hogyan vizsgálják a COPD-t?

A diagnózishoz számos vizsgálat lehet szükséges, többek között röntgenvizsgálat, vérvizsgálat, vérgáz analízis, köpetvizsgálat, mellkasi CT valamint légzésfunkció-vizsgálat, amely a légzés fizikai adatait méri. Ez utóbbi talán a legfontosabb, még azelőtt kimutatja a COPD-t, hogy az első tünetek jelentkeznének. A veszélyeztetett csoportnak (akik sok szennyezett levegőt szívnak be, passzív- és aktív dohányosoknak) érdemes két-háromévente kérni ezt a vizsgálatot.

Hogyan kezelik a COPD-t?

A COPD nem gyógyítható, nem visszafordítható betegség. Kialakulásának oka még nem teljesen ismert, befolyásolják a gének, a környezeti hatások. A betegségben szenvedők legtöbbje dohányos. Ha idejében fény derül a problémára, a további súlyosbodás megállítható. Hörgőtágítókkal, gyulladáscsökkentőkkel kezelik, de a legjobb orvosság rá a dohányzás elhagyása, ez drasztikusan csökkenti a romlást. A már kialakult, előrehaladott COPD esetében a fulladás és a köhögés megelőzése, a légzés segítése a cél.

További, ajánlott cikkünk: COPD korai jelei


close