Köhögés jelezte betegségek

A köhögés nagyon gyakori tünet, az egyszerű megfázástól a tüdőrákig sokféle betegség okozhatja. Éppen ezért krónikus, tehát három hónapnál tovább tartó köhögéssel mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Gyulladások

A köhögés egyik leggyakoribb oka egy háttérben lévő gyulladásos folyamat. A gyulladás érintheti a tüdőt, a torkot, a gégét, a légcsövet, de lehet szó hörgőgyulladásról, mellhártyagyulladásról vagy a légutak idült gyulladásáról is.

Jó- és rosszindulatú daganatok

Leggyakrabban rosszindulatú tüdődaganat okozza a tünetet, de előfordulhat, hogy jó- vagy rosszindulatú gége-, mellhártya- vagy mellüregdaganat idézi elő a krónikus, szűnni nem akaró köhögést. Ezen kívül a tüdődaganat is lehet jóindulatú, bár ez a ritkábbik eset.

Egyéb tüdőt érintő betegségek

A tüdőgyulladáson és tüdőrákon kívül még számos tüdőt érintő megbetegedés előidézheti a köhögést, mint például COPD (obstruktív tüdőbetegség), tüdőtágulat vagy tuberkulózis (tbc).

Nem légzőszervi betegségek

A köhögést általában légzőszervi rendellenesség okozza, de ritkán előfordul, hogy más szervrendszerek működésének zavara áll a háttérben. Például savas reflux esetén a sav a nyelőcsőbe, majd a tüdőbe jut, így okozva köhögési ingert. Szívrendszeri betegség, például szívbillentyűhiba vagy szívelégtelenség is bajt okozhat. Régen egy nagyon gyakori gyerekbetegséget, a szamárköhögést is ki kellett zárni, ma már ez ellen a betegség ellen kötelező védőoltást kapnak a gyerekek, így nagyon ritka.

Egyéb okok

A köhögést nem feltétlenül betegség váltja ki: előfordulhat, hogy csak félrenyeltünk vagy pollenallergiánk van. Megesik, hogy egy légzőszervi megbetegedés után a köhögés a beteg rossz szokásává válik, de magas vérnyomás kezelésére szedett gyógyszerek (úgynevezett ACE-gátlók) gyakori mellékhatásai között is megtaláljuk a köhögést.


close