Légcsőhurut terhesség alatt

A légcsőhurut általában egy nátha szövődménye, így nem veszélyezteti a magzatot, a köhögés nem okoz vetélést. A terhesség miatt azonban különösen gondosan kell kezelni a betegséget.

A légcsőhurut elsősorban vírusos, ritkábban bakteriális eredetű felsőlégúti fertőzés, jellemzően egy nátha szövődményeként jelentkezik.

Ez az állapot önmagában nem jelent veszélyt sem az anyára, sem a magzatra, a köhögés nem okoz vetélést vagy koraszülést. A fertőzés nem okoz fejlődési rendellenességet, ennek ellenére azonban komolyan kell venni ezt az állapotot.

Kezelés gyógyszer nélkül

A legfontosabb, hogy a betegségből lehetőleg gyógyszer szedése nélkül kell kilábalni, sok orvosság ugyanis tiltott vagy ellenjavalt a terhesség alatt. Mivel az ilyen fertőzéseket jellemzően vírus okozza, az antibiotikum szedése amúgy is indokolatlan.

A várandós anyáknak is a klasszikus kezelést kell alkalmazniuk, pihenés, sok folyadék, fokozott vitamin- (elsősorban C-vitamin) bevitel. Alkalmazhatók a torokfertőtlenítő, torokfájást csillapító, vény nélkül kapható szopogató tabletták, de sokat segíthetnek a gyógynövények – csipkebogyó, hársfatea – is. A gyógynövényből készült teát lehetőleg mézzel ízesítsük, így a méz természetes fertőtlenítő, antibakteriális hatásai is segítik a gyógyulást.

Mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Vannak azonban olyan esetek, amikor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ha a testhőmérséklet 37,5-38 fok fölé emelkedik, feltétlenül szükséges a láz csillapítása. Ehhez a természetes gyógymódok (borogatás, hűtőfürdő) mellett orvosi segítségre is szükség van, a szakembernek kell ugyanis mérlegelnie, hogy szükség van-e gyógyszeres beavatkozásra, illetve hogy ebben az esetben milyen típusú lázcsillapítás hordozza a legkisebb kockázatot.

Szintén orvosi döntésre van szükség az eredeti fertőzés esetleges bakteriális felülfertőzése esetén. Erre akkor kell gyanakodni, ha a tünetek nem enyhülnek. Ilyen esetben antibiotikumra lehet szükség, de kizárólag orvosi döntés alapján.


close