Atípusos tüdőgyulladás

Napjainkban az atípusos tüdőgyulladásból a hatékony antibiotikumoknak köszönhetően már 2-3 hét alatt kigyógyulhat a beteg.

Az alábbiakban részletesen olvashat az atípusos tüdőgyulladás okáról, tüneteiről, diagnosztizálásáról és kezelési lehetőségeiről.

Típusos és atípusos tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás általában bakteriális fertőzés következménye, de ritkán vírusos infekció is előidézheti. A betegséget okozó mikrobák, valamint a tünetek alapján megkülönböztetik a tüdőgyulladás típusos és atípusos formáját. A típusos kategóriába tartoznak – többek között – azok a változatok, amelyekért a Streptococcus pneumoniae, a Hameophilus influenzae vagy a Staphylococcus aureus nevű kórokozó a felelős. Atípusos tüdőgyulladást leginkább a Mycoplasma pneumoniae fertőzése okoz. Ritkán kialakulhat Legionella pneumophila hatására is, amely a légkondicionálók és a zuhanyfejek útján terjed.

Az atípusos tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladás atípusos formája elsősorban a fiatalok körében gyakoribb. A beteg sokat köhög, a köhögése elhúzódik, és zöld színű köpet kíséri. A típusos tüdőgyulladásos esetektől eltérően a páciens általános állapota többnyire kielégítő, nincs magas láza sem, legfeljebb tartós hőemelkedés jelentkezhet.

Az atípusos tüdőgyulladás diagnosztizálása és kezelése

A gyulladás általában az egész tüdőt érinti, amit a kivizsgálás során készült röntgenkép igazol. A betegséget okozó baktériumok a tüdő sejtjeiben szaporodnak, ezért nehezebb őket azonosítani. A köpet tenyésztése ilyenkor eredménytelen, helyette szerológiai vérvizsgálat szükséges.

Az atípusos tüdőgyulladás tovább tart, mint a típusos változat. A kezelés – az esetek többségénél – szájon át szedhető antibiotikumokkal történik, legtöbbször a beteg otthonában. Néha előfordulhat, hogy a páciens állapota szükségessé teszi a kórházi ápolást és a kombinált antibiotikumok intravénás alkalmazását.

Fájdalom esetén szintén gyógyszerrel csillapítják a panaszokat. Mivel az atípusos tüdőgyulladás megállapítása meglehetősen nehéz, annak súlyos formája vagy a beteg amúgy is gyenge állapota miatt a betegség akár halálos kimenetelű is lehet.


close