Köhögés és influenza

A köhögés nem betegség, hanem tünet. Annak a jele, hogy a szervezet ki akarja tisztítani a légutakat. Ha influenza esetén a köhögés nem múlik, elképzelhető, hogy szövődmények alakultak ki.

A köhögési reflex célja az, hogy a légutakba bekerült anyagot (legyen az kórokozó, köpet vagy idegen test) eltávolítsa a járatokból.

A nedves, köpetürítéssel járó, úgynevezett produktív köhögés leggyakrabban hörghurutra, hörgőtágulatra utal, míg a rövid, száraz, köpet nélküli, úgynevezett improduktív köhögés leginkább felső légúti fertőzések, tüdőgyulladás kezdeti stádiuma, idegentest jelenléte esetén jellemző. Ha a köhögés érdes és rekedtes, akkor a hangszalagok gyulladása vagy daganata állhat a háttérben.

Akut és krónikus köhögés

Amennyiben a köhögés három héten belül elmúlik, akut megbetegedésről beszélünk, mely mögött leggyakrabban a felső légutak gyulladásos megbetegedése áll. Kórokozói lehetnek baktériumok, vírusok és ritkán gombák is. Ha viszont három hét után sem hagy alább, feltétlenül ki kell vizsgáltatni. A légutak idült gyulladása okozza a tartós köhögési tüneteket mind az asztmásoknál, mind a dohányosoknál, de a krónikus köhögés mögött már nagyon komoly betegségek is megbújhatnak – ilyen a tüdőtágulat vagy a tüdőrák is. Ugyanakkor természetesen allergiát is jelezhet, és idegentest jelenlétét is felvetheti.

Fontos, hogy köhögés esetén figyeljünk a részletekre, mert sokat segíthet a diagnózisban és a kezelésben: mióta tart, hiányzik-e a köpet, ha nem, akkor milyen az állaga, a színe és a mennyisége, változott-e időközben bármilyen tulajdonsága.

Ajánlott cikkünk e téma kapcsán: Az akut és krónikus köhögés

Köhögés influenza esetén

Bizonyos betegségeknél kezdetben száraz köhögés, a betegség későbbi szakaszában pedig produktív köhögés jelentkezik. Ilyen például az influenza, mely abban is eltér az egyéb légúti megbetegedésektől, hogy a kezdeti tünetek közül hiányoznak a hurutos jellegzetességek.

A panaszok általában hirtelen kezdődnek, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak jellemzik. Az első pár napban gyakori az olykor nagyon magas láz is, amit erős fejfájás kísérhet. A légúti tünetek kezdetben enyhék, a száraz köhögés és orrfolyás mellett torokkaparás vagy torokfájdalom jelentkezhet mellkasi égő érzéssel. Később azonban a köhögés súlyosabbá válhat és váladékkal járhat. Bár bizonyos tünetek 5 nap után teljesen eltűnnek, a köhögés 10 napnál hosszabb ideig is megmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hetet is igénybe vehet.

Fontos tudni, hogy a légutakban elszaporodó vírusok tovább súlyosbíthatják a már meglévő krónikus betegségeket, mint amilyen a krónikus tüdő-, szív- és érrendszeri, vese-, anyagcsere-betegségek és immunhiányos állapotok. Ezért jelent fokozott veszélyt mindazokra, akiknek gyenge az immunválaszuk, mert nagyon fiatalok, idősek vagy krónikus betegségben szenvednek.

Felülfertőzés influenza esetén

Az influenza vírusa emellett kedvező helyzetet teremt a felülfertőzést okozó baktériumoknak. Az egyik ilyen komoly szövődmény a tüdőgyulladás. Alattomos formája az atípusos tüdőgyulladás, melynek egyetlen tünete a köhögés. Ezt a betegséget elsősorban Mycoplasma és Chlamydia (például Mycoplasma pneumoniae és Chlamydia pneumoniae) baktériumok okozzák, de néha előfordul vírusos eredet is. Tehát ha az influenza után több héttel sem hagy alább a köhögés, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Az influenza emellett gyermekek esetében krupp-szindrómát is okozhat, mely a felső és alsó légutak fertőző, főként belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Jellegzetes, „ugató” hangja miatt szinte összetéveszthetetlen.


close