COPD és életmód

COPD diagnosztizálása esetén az állapot javulása életmódváltást, valamint rendszeres orvosi ellenőrzését igényel.

Az alábbiakban részletesen olvashat azokról az életmódbeli tényezőkről, amelyekre fokozottan oda kell figyelni COPD diagnózisa esetén.

Tilos a dohányzás!

Nagyon fontos, hogy COPD fennállása esetén a beteg mellőzze a dohányzást, mert az a kór súlyosbodását okozhatja. A dohányzó pácienseknek a leszokáshoz, illetve a visszaesés elkerüléséhez érdemes szakemberek segítségét kérniük. A betegeknek arra is figyelmet kell fordítaniuk, hogy csökkentsék a passzív dohányzás lehetőségét, mert a dohányfüst ebben a formában is állapotromlást idézhet elő.

Figyeljen a légzésére!

A COPD-vel küzdő betegeknek el kell sajátítaniuk azokat a légzési és relaxációs technikákat, melyekkel képesek a légszomjat hatékonyan kezelni. A kezelőorvos mellett légzésterapeuta is segíthet azoknak a módszereknek a megismerésében, amelyekkel kontrollálható a légzés.
A bő folyadékpótlás és a gőzinhalálás alkalmazása felhígítja a köpetet, amit így könnyebb felköhögni. Ezáltal csökkenthető annak a lehetősége, hogy a fokozott nyáktermelés akadályt képezzen a légutakban. A köpet szervezetből való kijutását fizikoterápiás gyakorlatok végzése is segítheti.

Optimális testsúly és fizikai aktivitás

A COPD-s betegek számára nem előnyös sem a kóros soványság, sem a túlsúly. A testtömeg növeléséhez az orvos táplálékkiegészítők fogyasztását javasolhatja. Az elhízott pácienseknek viszont a könnyebb légzés elérése érdekében mindenképp fogyniuk kell. A testalkatnak megfelelő testsúly beállítása után annak megőrzése a cél. Egyesek számára elképzelhetetlen, hogy beteg tüdővel rendszeres sportoljanak, de mégis érdemes valami kevésbé megterhelő mozgásforma gyakorlásával próbálkozni. A testi aktivitás sokat javíthat a légzésben szerepet játszó izmok állapotán, hatására a beteg kevésbé fullad, és az állóképessége is javul.


close