Légúti allergia

A köhögést is gyakran kiváltó légúti allergia az egyik leggyakoribb légzőszervi betegség, mely tulajdonképpen a szervezet túlzott reakciója bizonyos irritáló anyagokra. Jelentkezhet időszakosan, de van, akit egész évben kínoz.

Az allergia tulajdonképpen az immunrendszer fokozott, kóros, túlérzékenységi reakciója bizonyos irritáló anyagokra, az allergénekre. A túlérzékenység kóros állapot, amelyben az érintett személyeknél olyan külső ingerek okozzák a megbetegedést, amely másokra nincs ilyen hatással. A légúti allergia a hörgőrendszer egészségét vagy annak részeit érintheti – ez utóbbit, pontosabban az orrnyálkahártya gyulladását nevezzük szénanáthának.

Mikor jelentkezik légúti allergia?

A légúti allergia jelentkezhet csak az év meghatározott időszakában, de egész évben folyamatosan is okozhat panaszokat. Előbbi esetben általában valamilyen növényi pollen (pl. parlagfű) a túlérzékenységi reakció kiváltó oka, míg az utóbbinál a leggyakrabban a házi por és az állatszőrök, madártoll okozhatnak kellemetlen tüneteket.

Mi a légúti allergia oka?

A légúti allergia kezdeti tüneteinek kialakulásáért az ún. hízósejtek felelősek, amelyeken az IgE – immunglobulin E, a szervezet védekező rendszerének anyaga – kötéséhez megfelelő receptorok vannak. Az IgE szabadon keringve is jelen van a vérben, de túlnyomó részben a hízósejtek felületén, kötött állapotban található meg. Az IgE tulajdonsága, hogy specifikusan reagál egy adott antigénre, vagyis az allergénre. Ha az allergén az IgE közelébe kerül, kezdetét veszi az allergiás reakció: a hízósejten lévő IgE találkozása a saját allergénjével olyan anyagok – például a hisztamin – felszabadulását eredményezi, amelyek az általunk allergiásnak nevezett tüneteket okozzák: a légutakban hörgőgörcsöt és nyálkatermelést, az orrban viszketést, tüsszögést és orrfolyást. Ez az azonnali reakció, amely az allergén belégzése után perceken belül kialakul, de fél-egy órán belül el is múlik. Az azonnali reakció után, néhány órán belül gyulladásos folyamatok indulnak be a szervezetünkben, melyek a szövetek károsodásával, illetve az allergiás tünetek fokozódásával járnak együtt.

Allergiás asztma tünetei

A teljes hörgőrendszer érintő, úgynevezett allergiás asztma leggyakoribb, nagyon jellegzetes tünetei az allergén belégzését követő nehézlégzés, köhögés és mellkasi feszülés, a jellegzetes, sípoló hang a lélegzetvételkor. A szénanátha ezzel szemben főleg az orr nyálkahártyáját érinti, ezért orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orrviszketés jelentkezhet. A légúti allergia jellegzetes kísérő tünete lehet a szem könnyezése, kipirosodása, viszketése is. Az allergia megnehezítheti a mindennapi munkavégzést, és például az éjszaki pihenést is – a légúti allergiában szenvedők gyakran nagyon nehezen tudják csak kialudni magukat, mely a másnapi teljesítmény romlásával és rossz hangulattal is együtt járhat.

Légúti allergia vizsgálata

A légúti allergia vizsgálatánál általában különböző módszerekkel, például bőr- vagy belégzéses teszttel kiteszik a szervezetünket az allergéneknek, melyek hatására, amennyiben érzékenyek vagyunk az adott anyagra, azonnal érzékelhető a reakció. A légúti allergia szájon át szedhető gyógyszerekkel, orr- és szemcseppekkel, valamint a szokások megváltoztatásával nagyon jól kezelhető, karban tartható.


close