COPD előfordulása

COPD-nek, vagyis krónikus obstruktív légúti betegségnek a tüdőn belüli légutak (alsó légutak) tartós beszűkülésével járó betegségeket nevezzük. A COPD alsó légúti szűkületet képez, vagyis elsősorban a kilélegzést nehezíti.

A COPD gyakori betegségcsoport: elsősorban az idősebb dohányosok betegsége, a dohányzók körülbelül 15 százalékánál alakul ki

Noha a betegség más okból – szennyezett, mérgező gázokkal telt levegőjű munkahely, mint például a bányászat – is kialakulhat, a dohányzásnak kiemelkedő szerepe van benne. Míg a COPD-s betegek 85-90 százaléka dohányos, és csak a maradék kerül ki a nem dohányzók közül.

COPD: akár félmillió hazai beteg

Világviszonylatban mintegy 600 millió beteggel lehet számolni – az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint –, és közülük mintegy 3 millióan emiatt halnak meg. Itthon 400-500 ezer beteget valószínűsítenek, ám a gondozói hálózatban nyilvántartottak száma ennél lényegesen kevesebb, alig több, mint 50 ezer. A betegség megelőzése szempontjából így sokat számít, ha az ember nem dohányzik, vagy a leszokás mellett dönt.

A COPD tünetei

A COPD során az oxigénfelvétel a tüdőben lecsökken, ami gyorsabb kifáradást és alacsonyabb fizikai teljesítményt okoz. A betegség tünetei továbbá a nehézlégzés, a légszomj, illetve, hogy a kilégzés nehezebbé válik és elnyúlik. Ha a kilégzés jelentősen meghosszabbodik (5-6 másodperc) és sípoló hang kíséri, valószínűsíthető a COPD. További tünet lehet a fokozott váladék-képződés, illetve -ürítés, mivel az elhúzódó hörgőgyulladás következtében a hörgők váladéktermelése fokozódik. A hurutos köhögés elsősorban reggelente jelentkezik. A betegség akkor tekinthető krónikusnak, ha a gyulladásos, köpetürítéses állapot több hónapon keresztül is fennáll.

Nehéz levegővétel

A betegség előrehaladtában a leggyakoribb és legelőször jelentkező tünet, hogy a beteg azt érzi, mellkasa, tüdeje nyomás alatt áll és így nehezen veszi a levegőt. A nehézlégzés valakinél csak fizikai aktivitás esetén, valakinél nyugalmi helyzetben is jelentkezik, súlyos esetben tágult mellkas jelentkezik, míg kilégzéskor az ajkak csücsörítése jellemző. A köhögés jellemző tünet asztma és COPD esetén egyaránt.

Tüdőgyógyásznál a légzésfunkciós vizsgálattal egyértelműen kideríthető, hogy asztma vagy COPD betegséggel állunk-e szemben. A COPD tüneteit a különböző fertőzéses légúti betegségek tovább súlyosbíthatják.


close