A légmell kezelése

Súlyos probléma a légmell, ezért sürgős orvosi beavatkozásra van szükség kialakulása esetén, különben könnyen végzetes lehet.

Amennyiben a mellhártya lemezei közé a mellhártyaüregbe levegő kerül többnyire a mellkasfal, a tüdő vagy a nyelőcső sérülései, betegségei folytán, a tüdőt tartó két mellhártya közötti vákuum megszűnik.

Ilyenkor a tüdő részlegesen vagy teljesen összeeshet és légmell (pneumothorax) alakul ki. A légmell tünetei közé
tartozik a hirtelen, többnyire nyugalomban fellépő mellkasi fájdalom, köhögés, fulladás. Rossz mozdulatkor benyilalló fájdalom. Amennyiben nagyon heves a fájdalom és nagyfokú a fulladás, az a tüdő teljes összeesésére utal. A kétoldali légmell (bilateralis pneumothorax) meglehetősen ritka, leginkább traumás sérülések eredményeként, például zuhanás során alakulhat ki.

Légmell kezelése

A légmell kezelése függ a mellhártyaüregben uralkodó nyomásviszonyoktól, a kóros levegőgyülem kiterjedésétől és a kiváltó okoktól. Kialakulhat spontán, váratlanul, megelőzheti traumás esemény (baleset) vagy orvosi kezelések szövődményeként.

A spontán légmell a leginkább fiatal, vékony és magas testalkatú embereknél jellemző. Kiterjedésétől függ a sebészeti beavatkozás szükségessége. Ilyen esetekben egy szívócső segítségével távolítják el a felesleges levegőt a mellhártyák közül, majd amikor a tüdő újra “kitapad”, eltávolítják a csövet.

Bizonyos betegségek hajlamosítanak a spontán pneumothorax megjelenésére, ilyen a cisztás fibrózis, a histiocitózis X, emphysema, tüdőfibrózis (megállíthatatlan kötőszövetesedés, hegesedés) és a tuberkulózis is.

Szelep légmell

Az úgynevezett szelep légmell (ventilpneumothorax) kialakulhat baleset, szúrás, trauma következményeként is, és életveszélyes helyzetet okozhat. A levegő ilyenkor ugyanis csak befelé irányul, a mellhártyák közül – a szelep funkciót betöltő sérülés miatt – nem tud kijönni. Ez azt jelenti, hogy minden egyes belégzéssel folyamatosan fúvódik a mellkas, ami végül összenyomja a szívet és a nagyereket, halált okozva. A ventilpneumothorax azonnali ellátást igényel, a megfelelő orvosi segítség érkezéséig egy vastagabb tűt az érintett mellkasfél második bordaközébe szúrva kell kiszabadítani a levegőt, csökkentve ezzel a nyomást.

Légmell előfordulása, kezelése

A férfiakat 3-5-ször gyakrabban érinti a betegség, mint a nőket, leginkább 20-30 év között és 60 éves kor körül. Kockázati tényezője a dohányzás. Légnyomásesést követő napokon gyakrabban fordul elő. A diagnózishoz feltétlenül szükséges röntgen, amennyiben az adott területen nincs tüdőrajzolat, ott légmell áll fenn. Kezelése minden esetben a levegő eltávolítása és a légmell újbóli kialakulásának megelőzése.

Kisebb légmell esetén szigorú ágynyugalom és megfigyelés ajánlott, illetve oxigén adásával felgyorsítható a levegő felszívódása. A leszívás történhet kanüllel és drainnel is. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, és a kiújulás esélye is fenn áll, akkor a műtét javasolt.


close