Gyógynövények légcsőhurutra

A köhögős, lázas, hurutos betegségek nem kímélnek se felnőttet, se gyereket. Ám mielőtt a gyógyszertárakba rohannánk, érdemes kipróbálni a gyógynövényeket.

A csillapíthatatlan, száraz, “ugató” köhögés a légcsőhurut közismert jele. Előfordul, hogy minden próbálkozás ellenére órákon vagy akár napokon át éjjel-nappal köhög a beteg.

A gyulladásos folyamat a gégén áthaladva jut a légcsőbe, és annak hurutja is kialakulhat – jellegzetes hangszínváltozás, rekedtség kíséretében. A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, ezért sokszor hasfájást is jeleznek az érintettek. Ahhoz, hogy a hurut ne terjedjen tovább a hörgők irányába, tehetünk néhány óvintézkedést.

Forró teák légcsőhurutra

A légcsőhurut kezdetekor a beteg reggelente, felkelés előtt és esténként, lefekvés előtt igyon forró, slejmoldó mályva-, vagy lándzsás útifűlevél teát. Ez utóbbit tinktúra formájában is fogyaszthatjuk, különösen, ha gyerekről van szó.

Sok folyadék

Fontos a nyákoldás, vagyis a köptetők használata. A meghűléses tünetek során a képződött nagy mennyiségű, sűrű és tapadós váladék ugyanis lassítja a légutak öntisztulását, akadályozza a csillószőrös hámsejtek mozgását, ezért fontos a nyákoldás, másrészt az erős köhögés megviseli a szervezetet, és a pihenést is gátolja.

Gyógynövények a légcsőhurut ellen

Köhögés és hurut ellen, köptetőként is használható gyógynövények: lándzsás útifű, ökörfarkkóróvirág, mezei kakukkfű, bíborkasvirág (echinacea), fehérmályva gyökér és levél, hársfavirág, bodzavirág, tüdőfűlevél, zsálya, borostyán. Ha csak néhány gyógynövényt használunk, az a mezei kakukkfű, a lándzsás útifű és a fehér mályvalevél legyen. Egyenlő arányban összekeverve, naponta 3 csésze forrázatot fogyaszthatunk belőle.

A hurut általában gyulladással is együtt jár. Ebben az esetben javasolt gyulladáscsökkentő teák például a kamilla- és a zsályatea fogyasztása, illetve fürdőként való használata. A fürdőhöz forrázzunk le 10 grammnyi zsályát vagy kamillavirágot egy liter vízzel, majd hagyjuk állni 15 percig – ezután szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez.

Kapcsolódó cikkünk ebben a témában: Légcsőhurut kezelése házilag


close