Páratartalom a köhögés időszakában

A helyiség, melyben napjainkat töltjük, befolyásolja egészségi állapotunkat. A túlságosan alacsony relatív páratartalom ugyanúgy veszélyes lehet, ahogy a túlságosan magas is. Érdemes mérni a nedvességtartalmat, és gondoskodni az állandóságról.

Az alábbiakban a szoba levegőjének optimális páratartalmáról, egészségre gyakorolt hatásáról olvashat bővebb információkat.

Ideális hőmérséklet és nedvességtartalom beltérben

Bár mindenki más-más hőmérsékleten és páratartalomban érzi jól magát, általánosságban a következő értékekhez tarthatjuk magunkat: napközben 21 °C fokon érezzük a legjobban magunkat, ilyen hőmérsékleten tudjuk maximálisan kifejteni erőnket, tudunk gondolkodni.

Éjszaka alváshoz 19 °C fok az ideális, melegebb levegőn felületesebben alszunk. Az optimális páratartalom felnőttek számára 40-60 százalékos, gyermekek számára 60-70 százalékos. Az ettől eltérő értékek – fölfele és lefele is – betegségek kialakulásához vezethetnek.

Az optimális páratartalom

A páratartalmat páratartalom-mérővel (hygrométer) ellenőrizhetjük. 40 százalék alatt száraz levegőről beszélünk, ez irritálja a nyálkahártyát, szájszárazságot, torokkaparást idéz elő. A vírusok és a bakteriális fertőzéseknek kedvez. 70 százalék felett azonban a penész és a gomba támad, ráadásul vízkicsapódást is tapasztalhatunk, ezért ezt az állapotot is kerülni kell. A köhögést az 50-60 százalékos páratartalom enyhíti, jó tipp lehet, ha légzésjavító illóolajat cseppentünk a párologtatóba. Ez a nedvességtartalom 21 °C fokon az ideális. Magas páratartalom esetén melegebbnek, alacsony páratartalom esetén hidegebbnek érezzük a hőmérsékletet.

Hogyan párásítsunk?

Elektromos párásító készülékekkel (a hideg párásítás javallottabb, nem kedvez a poratkáknak) folyamatosan biztosíthatjuk az optimális páratartalmat a szobánkban, de a hagyományos módszereket is bevethetjük.

A radiátorra tett edényekből meleg pára, az ágy támlájára terített vizes törülközőből hideg pára szabadul fel. A növények gondoskodnak a megfelelő nedvességtartalomról, érdemes foglalkozni velük. nem csupán kívülről, de belülről is pótolni kell a folyadékot, elegendő mennyiségű vizet kell bevinnünk. Ha épp az ellenkezője, a túl magas páratartalom a gond, párátlanító termékekkel biztosíthatjuk a megfelelő közeget.


close