Az akut és krónikus köhögés

Az akut és krónikus köhögés célja is az, hogy a légutakat tiszták legyenek, a váladék távozzon a szervezetből. A köhögés időtartama szerint két csoportba oszthatjuk a köhögéseket, akut illetve krónikus típusba.

Az alábbiakban az akut és krónikus köhögésről, a különbségekről, hasonlóságokról, kiváltó okairól olvashat.

Akut és krónikus köhögés

Ha a hörgőnyálkahártyát beborító váladék összetétele megváltozik – több lesz, a levegővétel nehézkessé válik, esetleg a légutakban, gyomorban irritáció alakul ki – a szervezet köhögési reflexszel válaszol.

Magát a folyamatot több izom összehangolt működése hozza létre. Akut köhögésről beszélünk, ha a betegség néhány nap alatt kifejlődik és el is múlik. Krónikus a köhögés, ha hosszabb ideig, több hétig tart, ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk.

Mi okozhat akut köhögést?

Körülbelül minden második beteg köhögés miatt fordul háziorvosához, sok kiváltó oka lehet. Sokat elárul a köhögést kiváltó betegségről, hogy száraz-e a köhögés, esetleg váladékkal jár-e, mikor, mely napszakban, milyen gyakran jelentkezik. A hideg hónapok jellegzetességei a felső légúti fertőzések, melyeket általában vírusok váltanak ki, de baktérium is lehet a felelős.

A gyulladt légutakban fokozódik a váladéktermelés, melytől a szervezet köhögéssel próbál szabadulni, ilyen esetben gyanakodhatunk hörghurutra, de tüdőgyulladásra is. Ha gégegyulladással küzdünk, a köhögés száraz, hangunk rekedtté válik. A mellkasban érzett égő fájdalom a légcsőhurut jele lehet. Köhögés jelentkezik azokban a gyakori esetekben is, mikor idegen test kerül a légútba, ez légzési zavart vagy akár komoly fertőzést is okozhat.

Mi okozhat krónikus köhögést?

Krónikus köhögés kialakulhat tüdő-, fül-orr-gégészeti, szív-, gyomorbetegségek miatt. Okozhatja vírusos, bakteriális, gombás fertőzés. Gyanakodni kell immunológiai problémákra, de nem lehet kizárni a pszichés indokot sem. Tumorok mellékhatásaként szintén jelentkezhet krónikus köhögés. A krónikus köhögés leggyakoribb kiváltó okai az allergia, az asztma, a dohányzás – mely esetén a krónikus bronchitis miatt reggelente, súlyosabb esetben napközben is köhögési rohammal küzd a beteg – és a refluxbetegség.

Hogyan kezelhető az akut és krónikus köhögés?

Az akut köhögés diagnosztizálása legtöbbször nem okoz gondot, a betegség köptetőkkel, nyákoldókkal, bakteriális fertőzés esetén antibiotikummal kezelhető. A krónikus, elhúzódó köhögés esetén alapos, célzott vizsgálatokat végeznek, és ezután szabják meg a komplex kezelést.


close