Ideges köhögés

Az ideges köhögés egy olyan ugató jellegű köhögés, amelyet valaki feszült helyzetben hallat. Vannak betegek, akiknek krónikus száraz köhögésük van (több mint négy hónapja), és úgy tűnik, hogy nincs rá magyarázat, valamint a szokványos kezelések nem hatnak rájuk.

Az alábbiakban az ideges köhögés okairól, tüneteiről és kezeléséről olvashat.

Az ideges köhögéstől nehéz megszabadulni. Ez egyfajta pszichológiai jelenség, amely akkor jelentkezik, amikor valakinek komoly feszültségek adódnak a személyes vagy a szakmai életében.

Az ideges köhögés összefüggésben áll a stresszel. A tünetek főként akkor jelentkeznek, ha a személy körülményeiben szélsőséges változások állnak fenn. Legtöbbször nem ismerik fel, hogy valójában ideges köhögés okozza a tüneteket, és nem normális jelenséggel állnak szemben. Mivel nem ismerik fel, ezért az ideges köhögés krónikussá válhat, és nehéz kezelni.

Az ideges köhögés esetenként egy megfázás vagy más légúti irritáció hatására is kialakulhat.

Az ideges köhögés tünetei

Az ideges köhögés jellemző tünete a tartós száraz köhögés. Az ideges köhögés számos alkalommal súlyos problémát jelez a légúti rendszerben. A köhögés hetekre vagy hónapokra is állandóvá válhat, amely gyakran tör rá a betegre; egyéb tünetek – mint például a láz – hiányoznak. Gyerekeknél jellemző, hogy nehezen alszanak el az ideges köhögés miatt, de álmukból nem ébreszti fel a köhögés.

Az ideges köhögés okai

Az ideges köhögés oka nem szervi probléma, hanem általában pszichikai, a stressz és különböző feszült helyzetek váltják ki. Előfordul, hogy valamilyen érzelmi probléma okozza az ideges köhögést. Például a gyerek ezzel hívja fel magára a szülei figyelmét.

Az ideges köhögés kezelési lehetőségei

  • önhipnózis
  • beszédterápia

Az ideges köhögés kezeléséhez nincs szükség gyógyszeres kezelésre.


close