Elhúzódó köhögés

Elhúzódó köhögés kategóriájába sorolható az a jelenség, amikor a köhögés több mint 6 hétig tart. Elhúzódó köhögés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Az elhúzódó köhögés okainak mindenképp utána kell járni, hiszen ez csak tünet, ami valamilyen betegséget jelez. Az köhögés akkor tekinthető elhúzódónak és kórosnak, ha sokáig, több mint 6 hétig tart, ha ellehetetleníti a pihenést és ha kínzó.

A dohányosok jól ismerik a reggel jelentkező köhögést („tisztító köhögés”), pedig ez nem tekinthető természetesnek. Vizsgálni kell, nincs-e olyan betegség, amely épp a dohányzás következtében alakult ki. Ilyen lehet a COPD (tüdőtágulat, hörghurut) vagy a tüdőrák.

Elhúzódó köhögést okozhatnak bizonyos vérnyomáscsökkentők, vagy az arcüreggyulladás, amikor a váladék a garatba csorog. Az előbbi esetben másik gyógyszert kell választani. A légcső tumorjai, az itt keletkező polipok is hasonló tünettel járnak. Reflux esetében az elhúzódó köhögés antibiotikumra nem reagál, és lefekvéskor jelentkezik a köhögés. Ha az asztmát, szénanáthát nem kezelik, mert még nincs diagnosztizálva, akkor is kínozhatja a beteget elhúzódó köhögés.


close