Asztmatikus hörghurut

Az asztmatikus hörghurut kifejezést, mint diagnózist napjainkban már nem igazán használjuk. A gyermekgyógyászati betegségek között tartjuk számon. Akkor fordul elő, amikor a légúti fertőzések asztmás tüneteket okoznak.

Az asztmatikus hörghurut csecsemőknél, kisdedeknél gyakran előforduló kórkép; jellemző rá, hogy egyes vírusos légúti fertőzések sípoló légzést, úgynevezett asztmatikus hörghurutot okoznak.

Ezek a hörghurutok az arra hajlamos kisgyerekeknél gyakran ismétlődhetnek, ezáltal félelmet keltve a szülőben, de megnyugtatásképpen fel kell hívni a szülő figyelmét, hogy ez a diagnózis nem egyenlő az asztmával, és nem is jelenti azt, hogy a gyermek a későbbiekben asztmás lesz. Szerencsére kinőhető betegségről van szó, melyet a gyerekek általában iskolás korra kinőnek.

Az asztmatikus hörghurut kialakulásában szerepet játszanak környezeti tényezők is, dohos vagy poros lakásokban, dohányfüst belégzése esetén könnyebben kialakulnak a tünetek. Kezelése hörgőtágító adását jelenti, általában 5 nap alatt a gyermek meggyógyul.


close