Ugató köhögés

Az ugató, száraz, jellemzően váladék nélküli köhögés sokszor okozhat ijedelmet a szülők a körében. Legtöbbször az éjszaka folyamán tör a beteg, 3 év alatti gyermekekre szinte rohamszerűen.

A köhögést alapvetően három csoportba osztják: ugató köhögés, nedves vagy váladékozó köhögés és száraz köhögés. Az ugató köhögés jellemzője, hogy gyakran váratlanul, az éjszaka közepén kezdődik, nehezített légzéssel, jellegzetes kutyaugatáshoz hasonló köhögéssel. A tipikus életkor, amikor ez jelentkezhet, a 0-3 év közötti. Az ok: a légutak porcai még nem eléggé szilárdak. A gyerek hajlamos a nehéz levegővétel miatt megijedni, ezért fontos a megnyugtatása.

A tüneteket ajánlatos nagyon komolyan venni, mert a légutak elzáródása is bekövetkezhet. A köhögést a gége, illetve a gége alatti terület begyulladása okozhatja, legtöbbször vírusfertőzés eredményeként. Otthoni kezelésként ki lehet próbálni az alábbi módszereket: a felöltöztetett beteggel álljunk a nyitott hűtőajtó vagy az ablak elé. A vastag sugárban a kádba vagy mosdóba engedett hideg víz felé hajlás is hasznos lehet. Mindegyik esetben nedves, hideg párához jut a beteg. Kalciummal, antihisztaminnal, szükség esetén szteroidos kúppal vagy injekcióval segít az orvos.


close