Köhögés okai

A köhögés oka a legtöbb esetben felső légúti megbetegedés vagy gyulladás lehet, ám az is gyakori, hogy bizonyos vérnyomáscsökkentők szedése vált ki köhögést.

A köhögésért a kórokozók közül leggyakrabban a vírusok és a baktériumok a felelősek, de az esetek kis százalékában gombák is okozhatják a köhögés tünetét. A dohányosok és az asztmások is gyakran küzdenek köhögéssel. Mellhártya-gyulladás, TBC estén is gyakori tünet.

TBC

Szívbetegségek és daganatok is jelentkezhetnek köhögéssel: a tüdő, a gége, a mellhártya tumorairól van szó. Jól ismert dolog, amikor valaki félrenyel: ilyenkor is köhögéssel szabadul meg a szervezet a számára idegen anyagtól. Pszichés alapon is jelentkezhet a köhögés.

Néhány évtizeddel ezelőtt még a húzó jellegű köhögéssel járó szamárköhögés előfordult, ám ma már oltanak ellene. A tüdőgyulladás bizonyos formái is köhögéssel, lázzal, elesettséggel kezdődnek. Kisgyermekek jellemző betegsége a Krupp, ilyenkor a kicsi hajnalban produkál ugató köhögést, ami hideg pára hatására enyhül.


close