A köhögő beteg kivizsgálása

A köhögés szervezetünk természetes mechanizmusa, melynek célja a légutak megtisztítása az ide került ételtől, italtól, irritánsoktól.

A köhögés belégzéssel indul, majd erőltetett kilégzés történik zárt hangrés mellett, melyet nyitott hangrés melletti kilégzés követ.

Az alábbiakban a köhögés kivizsgálási lehetőségeiről olvashat, illetve érintjük a köhögés lehetséges okait is.

A köhögő beteg kivizsgálása során nagyon fontos a beteg kórtörténetének kikérdezése, mellyel információ nyerhető a köhögés kezdetéről, jellegéről, és arról, hogy milyen egyéb panaszok kísérik. Fontos kideríteni, hogy a köhögés produktív vagy improduktív-e, továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a családban másnál is jelentkezik-e a panasz.

A fizikális vizsgálat során áttekinthetők a száj-garat képletei, a fül-orr-gégészeti vizsgálat pedig az orrüreg és a gége állapotát térképezi fel. A tüdő hallgatózási lelete, kopogtatása információt jelent a tompulatokról, a dörzszörejektől, a szörtyzörejekről és a mellkas kitéréséről.

Vizsgálatok köhögés esetén

A köhögés kivizsgálásánál segítenek a laborvizsgálatok is, információt szolgáltatnak például a gyulladásos paraméterekről, fertőzésekről (pl. antitest titer).

A köhögés kivizsgálása során fontos szerepe van a képalkotó vizsgálatoknak is, ide sorolható a mellkas röntgen, mely a mellkasban lévő térfoglaló folyamatokról, a tüdő szerkezetének elváltozásairól tájékoztat.

Alkalmazható még mellkas átvilágítás, mellkasi ultrahang a mellhártya-folyadék felszaporodásának vizsgálatára, vagy akár mellkas CT is. Az orrmelléküregek vizsgálata során felfedezhető a melléküregek fedettsége. Ebben az esetben a köhögést a gyulladás során a garatfalra lecsorgó genny váltja ki.

A tüdőgyógyászati vizsgálatok közül sok esetben indokolt lehet légzésfunkciós vizsgálat vagy hörgőtükrözés elvégzése is.

A reflux is okozhat köhögést, melynek azonosítása nyelőcső pH-méréssel történhet.

Szívproblémák okozta köhögés

Köhögést eredményezhetnek bizonyos kardiológiai okok is, melyeket szívultrahang vagy EKG vizsgálat segítségével lehet diagnosztizálni.

Amennyiben szervi ok nem igazolódik, akkor érdemes pszichológiai tényezőket keresni a köhögés hátterében.


close