Köhögés

A köhögés önmagában nem betegség, hanem tünetként kell kezelni; a gyerekek körében igen gyakorinak számít. Nagyon fontos, hogy a köhögés soha nem tekinthető normálisnak. Van, hogy jelentéktelen betegség tünete, akár egy megfázásé, de komoly bajt is jelezhet. A köhögés akár feszültség levezetését is jelezheti egyeseknél.

A továbbiakban bemutatjuk, milyen okok vezethetnek köhögéshez, milyen formákban és kiknél fordul elő leggyakrabban, mire utalhat, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesen köhögés fennállásakor, s hogyan kezelhető.

A köhögés maga akkor jelentkezik, amikor a tüdőből nagy sebességgel áramlik ki a levegő, de a hangrés zártan marad. A nyomásnövekedés következményeként hirtelen nyílik meg a hangrés. A köhögés célja, hogy a légútba került idegen, akadályozó anyagot, tárgyat eltávolítsa, ami lehet köpet, de valamilyen idegen test is.

A köhögést nemcsak fizikai tényezők válthatják ki, hanem lehet pszichés háttere is. Ilyenkor egyfajta feszültség levezetőként szolgál a köhécselés.

Mire utalhat a köhögés?

Nagyon fontos a diagnózis felállításához, hogy az orvos tudja, mióta tart a köhögés. Milyen jellegű, társul-e köpetürítéssel, ez milyen? Romlik vagy javul-e valamilyen tényező hatására, például hűvös levegőre? A köhögő beteg érez-e fájdalmat mellkasban, vállban, a test egyéb részeiben? A tartósan, hosszútávon fennálló köhögés utalhat tüdődaganatra is, de az is tapasztalhatja, aki dohányzik.

Mindenképp orvosi segítséget kell kérni akkor, ha a nyugalmat zavarja a köhögés, az éjszakai alvást zavarja vagy lehetetlenné teszi. Akkor is szakemberhez kell fordulni, ha hirtelen kezdődik, vagy szinte abba sem akar maradni. A 6 hét az az időintervallum, amin túl szintén szükséges a kivizsgálás. Vannak gyógyszerek, amelyek – igaz, ritkán – szintén köhögést okozhatnak. Ezek vérnyomáscsökkentők.

Az ilyen gyógyszert szedők 10 százalékánál jelentkezik a sokáig azonosítatlan eredetű köhögés. Ilyenkor nem marad más, mint másfajta vérnyomáscsökkentőre váltani. Azonnali kórházi kivizsgálást igényel, ha valaki a köhögéshez társulva véres köpetet tapasztal. Nagyon fontos, hogy a tüdőgyulladás lehetőségét is minél hamarabb ismerjük fel: ez is kezdődhet köhögéssel, mellkasi fájdalommal, elesettséggel, lázzal, hidegrázással.

A köhögést okozhatja még légúti gyulladás, tbc, állhat a háttérben szívbetegség, de félrenyelés, idegentest is, amely a légutakba került.

Köhögés: a gyerekeknél gyakori tünet

A gyerekeknél nagyon gyakori a köhögés, az orvosi rendelőkben megforduló kicsik mintegy fele ezzel a tünettel kerül oda. Három csoportba sorolható: ugató köhögés, száraz köhögés és váladékos köhögés.

Ha a gyermeknél hajnalban jelentkező, húzó köhögést tapasztalunk, próbáljunk neki, hűvös, nedves levegőt juttatni. Ilyen lehet a hűtőből kiáramló hideg, vagy a kádba, mosdóba nagy sugárban engedett víz, ami nedves párát juttat a gyerek tüdejébe.

Vizsgálatok és kezelés köhögés esetén

Az orvos a mellkas kopogtatásával, a tüdő meghallgatásával jut bővebb információhoz. Ha szükséges, röntgen vizsgálatot kér. A kezelés köhögés-típusonként más és más: gyógyszerrel, párásítással, légzéskönnyítő krémekkel kezelhetik a beteget. Ami mindhárom típusnál fontos: a sok folyadék fogyasztása.

A szamárköhögés kórokozója cseppfertőzéssel terjed, ám ez ellen ma már oltással védik a gyerekeket.


close