Gyógynövények a köhögés ellen

A köhögés kezelésében a legnehezebb, hogy megállapítsuk, milyen típusú köhögéssel állunk szemben. A produktív köhögést nem szabad csillapítani, mert a reflex lényege, hogy a légutak megtisztuljanak a gennyes váladéktól.

Az alábbiakban a köhögés otthoni kezelési módszereiről, a felhasználható gyógynövényekről olvashat bővebben.

Nem csupán nagyanyáink ismerték és használták a gyógynövényeket, de a mai, hivatalos gyógyászat is használja őket akár tea, akár egyéb gyógykészítmény formájában. Egy megfázást kísérő köhögés kellemetlen lehet, de nem feltétlenül fordulunk vele azonnal orvoshoz.

Ilyen esetekben segítségül hívhatjuk a megfelelő gyógynövényeket, de ha a tünetek pár napon belül nem enyhülnek, esetleg súlyosbodnak, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat.

Gyógynövények különböző köhögésre

Ha a köhögést szeretnénk csillapítani, olyan gyógynövényre van szükségünk, melyből nyálkaanyag nyerhető ki. Ilyen például a papsajt levele, a fehérmályva, a hársfavirág. Ezeket érdemes langyos vízbe tenni, és több órán keresztül áztatni, így a felszabaduló nyálka bevonja a gyulladt nyálkahártyát, és csillapítja az ingert.

Hörghurut esetén a nyák fellazítása a cél, hogy gyorsabban és könnyebben távozhasson. Gyógynövényekből készült köptető készítményeket vásárolhatunk a gyógyszertárakban, ezekben általában édesgyökér, borostyánlevél, kakukkfű, stb. található.

Illóolajokkal is enyhíthetünk a köhögésen, ezeket vagy krémbe keverve, a mellkasra kenve használhatjuk, vagy fürdővízbe cseppenthetjük. Ilyen tipikus illóolaj az eukaliptusz.

A legismertebb köhögés elleni gyógynövények

A gyógynövényeket általában valamilyen készítmény formájában célszerű használni, vagy gyógytea formájában, más gyógynövényekkel együtt. Ha nem vagyunk biztosak az arányokban, inkább előre kevert teát válasszunk, így biztosan nem ártunk szervezetünknek.

Természetesen léteznek köhögés ellen hasznos, immunerősítő hatású, közismert növények is, melyek esetében nem kell tartanunk a túladagolástól. Ilyen például a kamilla, a hársfavirág, a kakukkfű, az ánizs, az édeskömény, a borsmenta, a fokhagyma, a vöröshagyma. Arra mindig ügyeljünk, hogy az allergiásoknál komoly reakciót válthat ki egy-egy ártalmatlannak tűnő gyógytea elfogyasztása is, ezért bánjunk csínján a természetes gyógyszerekkel is.

Az otthoni, gyógynövényes kezelés meggyorsíthatja a gyógyulást, de ne feledjük, ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg tartós láz jelentkezik, mindenképpen forduljunk kezelőorvosunkhoz.


close