Miről ismerhető fel a légcsőhurut?

A légcsőhurut első számú tünete a nagyon száraz köhögés („ugatás”). Ezt a betegséget általában nátha előzi meg, majd a hurut átterjed a hörgőkre, így hörghurut alakul ki.

Gyerekeknél gyakrabban előfordul légcsőhurut, hiszen a gégefedő alatti felület náluk kisebb, és az alakja is más.

Náthából légcsőhurut

A légcsőhurut önmagában is előfordulhat, de az esetek nagy részében egy egyszerű nátha előzi meg. Az orr váladéka először hígabb, majd besűrűsödik, és sárgás-zöldes színű lesz. Ekkor baktériumok telepednek meg az orrüregben, amelyek elősegítik a hurutos szövődményeket. Mivel az üreg beszűkül, orrlégzés alakul ki, amely további torkot érintő panaszokat okoz. A gyulladás eljut a légcsőbe, majd a gégébe, gyulladást és légcsőhurutot okozva.

A légcsőhurut tünetei

A fő tünet tehát a száraz köhögés, ehhez társul a szegycsont mögötti fájdalom, illetve a köhögés hasfájást okoz a rekeszizom és a hasizom fokozott összehúzódásai miatt. A légcsőhuruthoz ritkán társul hőemelkedés vagy láz, illetve nagyon rossz közérzetet, étvágytalanságot okoz. A légcsőhurut okozta köhögést a hagyományos köhögéscsillapítók nem nagyon enyhítik.

Légcsőhurutból hörghurut

A légcsőhurut általában továbbterjed, így hörghurut lesz belőle. Ez valamivel kellemesebb állapot, hiszen a köhögés „nedves” lesz, a páciens felköhögi a váladékot, a kórokozók távoznak a hörgőkből. Ha a kisgyerek ezt a váladékot lenyeli, másodlagos gyomor-bélhurut jöhet létre, melynek fő tünete a nyákos széklet.

Kockázati tényezők

A légcsőhurut gyakrabban jelentkezik azokban az időszakokban, amikor gyakori a nátha, illetve a párás és meleg vagy poros és szellőzetlen környezet is növeli a kockázatot. Ezeken kívül aktív és passzív dohányzás esetén is megnő a légcsőhurut előfordulásának kockázata.


close