Állandó torokköszörülés

A köhögés, krákogás leggyakoribb oka az akut torok- és garatgyulladás. Jellegzetes tünetei a nyelési fájdalom, ami esetleg a fülbe sugározhat, illetve a száraz, égő, kaparó érzés a garatban.

A nyálkahártya duzzanata és a feltapadt nyákos váladék miatt gyakori a krákogás, köhögés. A gyulladás először vírusfertőzés kapcsán alakul ki, de gyakran másodlagosan baktérium felülfertőződés jön létre.

A krónikus garatgyulladásra is jellemző az ismétlődő krákogási, torokköszörülési kényszer és köhögési inger. Mindemellett a torok szárazságérzete vagy a fokozott nyákelválasztás-érzése is jellemző lehet. Esetenként a nyúlós váladék rátapad a garat nyálkahártyára, ami gombócérzést okoz a torokban.

A klimatikus és hőmérsékleti viszonyoktól függően változhatnak a panaszok, így tengerparton például mérséklődnek, száraz, meleg levegőben fokozódnak. A panaszok gyakran a nyálkahártya funkcionális gyengesége miatt jelentkeznek. Jó tudni, hogy idősebb emberek gyakrabban érintettek.

Állandó torokköszörülés kiváltó okai

Külső, tartós irritációs hatások is közrejátszanak a folyamat kialakulásában, ilyen például a por, a kemikáliák, a hőhatás. Erősítheti a hőmérséklet-ingadozás, huzatos és füstös, száraz, rosszul klimatizált munkahely. A dohányosok, és az alkoholisták nagy része szenved ebben a betegségben, mivel a nikotin és alkohol igen erőteljesen irritálja a nyálkahártyát.

Az állandó torokköszörülés hátterében állhat továbbá reflux, és gyógyszer mellékhatása is, például egyes vérnyomáscsökkentők okozhatnak ilyet. Az ismeretlen eredetű köhögéseket okozhatja vírus okozta idegkárosodás is. Ha a kivizsgálások semmit nem mutattak ki a krákogás háttéréről, akkor nagy valószínűséggel habituális krákogásról, azaz rossz szokásról van szó.


close