Pszichogén köhögés

A pszichogén köhögés során látszólag semmi oka nincs a hirtelen jött köhögő rohamoknak, ez esetben valamilyen lelki probléma húzódik a háttérben. Szorongásos, stresszes időszak is előidézheti, kezelésében pszichológus segíthet.

Köhögés során a szervezetünk ad reakciót valamiféle ingerre, ami a torkot éri: legyen az váladék vagy bármilyen, nem odaillő anyag.

Egyszerűbb esetben az orvos viszonylag gyors vizsgálatokkal fel tudja deríteni a köhögés okát, és a megfelelő kezeléssel vet véget neki.

Köhögés lelki okok miatt

Előfordul azonban az is, hogy a páciens az összes leletére negatív eredményt kapott, a köhögésnek így látszólag semmilyen közvetlen oka nincsen. Több esetben is igazolták már ugyanakkor, hogy a köhögés mögött lelki okok is húzódhatnak.

Az akut és krónikus köhögés mellett az orvosok megkülönböztetnek egy másik csoportot is: az úgynevezett pszichogén köhögését. Ebben az esetben nem található közvetlen ok a köhögésre, illetve azt a fejekben kell keresni.

Pszichogén köhögés lehetséges okai

A pszichogén köhögés elkezdődhet valamilyen szorongásos vagy traumatikus időszakot követően, egyfajta tudatalatti válaszreakciót képezve az el nem fogadott helyzetre. Gyerekek esetén más zavarral is együtt jelentkezhet, éjszakai bevizeléssel vagy hangulatingadozással – náluk egyébként is sokkal nagyobb a pszichogén köhögés kialakulásának valószínűsége.

Hallásra nehéz megkülönböztetni a más okra visszavezethető köhögéstől, és egyénenként változva széles a skála: halk köhintésektől egészen a fuldoklásba torkolló rohamokig változhat az intenzitás. Ilyen esetben nem a légutakban kell keresni a problémát, és különféle gyógyszerekkel félrekezelni a beteget. Tanácsos inkább pszichológushoz fordulni a probléma felderítésére és a megfelelő gyógykezelés kialakítására.


close