Légcsőhurut kezelése házilag

A légcsőhurut, a légcső gyulladása a nátha, influenza egyik jellemző szövődménye. Önmagában nem gyógyítható (bár ha bakteriális felülfertőzésről van szó, antibiotikum szedése szükséges), de számos otthoni praktika létezik a tünetek enyhítésére.

A közönséges nátha és az influenza szövődményei között általános, de kellemetlen az alsóbb és felsőbb légutak gyulladása, azaz a gége-, a légcső- és a hörghurut. Rendszerint sorban követik egymást és olyan szorosan kapcsolódnak össze, hogy külön-külön nem is jelentkeznek.

A légcsőhurutra gyógyszeres kezelés jobbára nincs, mert a gyulladás az esetek túlnyomó többségében vírusos eredetű. Antibiotikum szedésére csak akkor van szükség, ha az eredeti megbetegedéshez bakteriális felülfertőzés is járul. Ezt azonban kizárólag orvos állapíthatja meg.

További információk: Légcsőhurut kezelése

Légcsőhurut tüneteinek enyhítése

Alapesetben tehát nem marad más, mint a légcsőhurut tüneteinek enyhítése, a betegség lefolyásának meggyorsítása. Ehhez a gyógyszertárban vény nélkül kapható szerek (köhögéscsillapítók, nyákoldók, légzéskönnyítő kenőcsök, valamint a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító szopogatós tabletták) mellett több otthoni praktika, népi gyógymód létezik.

A gyógyulás alapja a sok pihenés, a megfelelő szobahőmérséklet (nappal nagyjából 21, éjszaka 19 fok), a lehetőleg hidegpárásítóval előállított 50-60 százalékos páratartalom és a sok folyadék fogyasztása. Utóbbit jó, ha melegen kapja a beteg, így remek megoldás a két örök klasszikus, a mézes tea, és a jó forró húsleves. Sokat segíthet az is, ha a tea gyógyfüvekből készül. Hatásos lehet a hurut tüneteinek kezelésére például a kamilla, citromfű, mályva, a lándzsás útifűlevél, később pedig a köhögés felszakítására az ánizs, a kakukkfű, a bodzavirág vagy a borsmenta is. Meglepő, de régóta használt módszer egy pohár meleg mézes tej, benne egy gerezd átpasszírozott fokhagyma levével.

Légcsőhurut kezelése hagymával és fürdővel

A hagymafélék amúgy is segítenek a betegségben, akár szájon át fogyasztva, akár borogatásként. Utóbbihoz hagymát, fokhagymát, esetleg friss tormát kell apróra vágni és egy vászonkendőben melegen a mellkasára helyezni, gyapjúkendővel átkötni. A borogatáshoz hasonló a túrós keresztkötés, amelynek lényege, hogy felmelegített túrót tesznek vászonkendőben a beteg mellkasára.

A különböző fürdők is enyhíthetik a panaszokat. Az egyik recept szerint egy marék zsályalevelet kell főzni néhány percig két liter vízben, majd bő negyed órás áztatás után leszűrni, a levet pedig a fürdővízhez adni. Szintén hatásosnak mondott, egyszerű megoldás 20 deka mustármagot összetörni és közvetlenül a fürdővízbe tenni.

Kapcsolódó cikkünk ebben a témában: Gyógynövények légcsőhurutra


close