Légcsőhurut gyermekeknél

A légcsőhurut a nátha leggyakoribb szövődménye. Gyerekeknél gyakorlatilag egyenes következménye egy náthának, de önállóan is előfordul, ijesztő tüneteket produkálva. Ezt a változatot nevezik kruppnak.

A náthával kezdődő, abból kialakuló szövődménysorozat utolsó előtti állomása a légcsőhurut. Ilyen esetben a betegség a szokásos, vírusfertőzésből eredő náthával, vízszerű orrfolyással kezdődik.

A váladék hamarosan “besűrűsödik”, mivel a hurutos szövődményeket okozó baktériumok megtelepszenek az orrüregben. A gyulladt orrnyálkahártya és a pangó orrváladék jelentősen szűkíti az orrlégzést, a beteg gyermek szájlégzővé válik, és következményes torokpanaszok alakulhatnak ki.

Légcsőhurut tünetei gyermekeknél

A légcsőhurut közismert tünete a száraz, csillapíthatatlan, ugató köhögés, valamint a jellegzetes hangszínváltozás, rekedtség. Sokszor semmilyen módszerrel nem enyhíthető a köhögés, súlyosabb esetben akár napokig is eltart. A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, sokszor hasfájást is jeleznek a gyerekek. Az esetek döntő többségében a betegség továbbmegy a hörgők irányába, majd kialakul a hörghurut.

Krupp – önálló légcsőhurut

A légcsőhurut önálló változatát nevezik kruppnak. A krupp a felső és alsó légutak fertőző, különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező belégzési nehezítettség legjellemzőbb tünete, hogy a beteg gyerek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt.

A roham súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet a kialakuló oxigénhiány, a szervezet kimerülése vagy a légút teljes elzáródása nyomán bekövetkező fulladás miatt!

További, ajánlott cikkünk: Kruppos köhögés

Milyen korban veszélyes a krupp?

A krupp jellemzően a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutai. Az erőteljes kruppos nyálkahártya-duzzanat pedig nagyon gyorsan képes beszűkíteni az eleve szűkebb légutakat. A betegség ezért különösen hároméves kor alatt veszélyes és 12-14 éves korig jelentkezhet. Ezután a légutak átmérője már kellő nagyságú ahhoz, hogy esetleges nyálkahártya-duzzanat mellett is biztosítsák a megfelelő légcserét, másrészt addigra az immunrendszer is megfelelő védettséget biztosít a kruppot okozó vírusok ellen.

Légcsőhurut otthoni kezelése

A légcsőhurutot otthoni kezelésénél a legfontosabb teendő a fertőzött orrváladék rendszeres, alapos leszívása, mivel a kisgyermek orrfújása nem elég hatékony.

A hurutoldó teák, váladékoldó gyógyszerkészítmények (orvosi javaslatra) gyulladásellenes szerek formájában siettetik a gyógyulást. A szoba levegője ne legyen túl meleg. Párásítani is nagyon fontos.


close