Köpetürítés

A köpet a tüdőből, hörgőkből és a légcsőből és a felsőbb légutakból kijutó nyálka és egyéb anyag, amely ingerlés hatására a szájon át távozhat köhögés vagy krákogás hatására. A köhögés védelmi mechanizmus is, segítségével tisztán tarthatók a légutak.

A következőkben a köpet szerepéről és betegségre utaló elváltozásairól olvashat.

A köpetben keveredik a légutakban termelt váladék és a szájban lévő nyál. Egyéb összetevőket is tartalmaz, például mikroorganizmusokat, légúti hámsejteket, port stb. Betegség esetén a köpet mennyisége általában nagyobb, változik a színe, és néha vér kerül bele.

Normális köpet

Normális a köpet, ha tiszta, színtelen, kissé ragadós, és kicsit sűrűbb, mint a víz. A szervezet azért választja ki mérsékelt mennyiségben, hogy nedvesítse a légzőrendszert, és csapdába ejtse a mikroorganizmusokat, a port, benedvesítse a szájat, és elősegítse a rágást, nyelést és emésztést.

Azonban egyes esetekben a köpet mennyisége megnőhet. A köpet színe, állaga, szaga betegségenként eltérő lehet, így segíthet egyes betegségek diagnosztizálásában is.

Habos köpet

Ha a köpet nagy mennyiségű, tiszta, habos vagy rózsaszín, amelynek állaga a normális köpethez hasonló, az tüdő ödéma jele lehet. Ha a köpet bőséges, és hetekig vagy hónapokig tart, akkor súlyos folyamatra is utalhat.

Gennyes köpet

A nyálkás, gennyes köpet sűrűbb, mint a normál köpet, és gyakran ragadós is. Ez a fokozódó nyáktermeléssel és gennyesedéssel hozható összefüggésbe. A gennyes köpet színe lehet fehér, szürke, sárgászöld, vagy barnás is. Előfordulhat, hogy rózsaszín árnyalatú, egy kis mennyiségű vér miatt.

A nyálkás köpet nem fertőző légúti betegség jele. Ilyen például a COPD és az asztma. A gennyes köpet azonban a légút fertőzöttségére utal – különösen a hörgők és a tüdő fertőzésére: akut bronchitisre és tüdőgyulladásra.

Véres köpet

A köpet lehet véres is, amikor a változó mennyiségű vértől a köpet sűrűbbé válik. Súlyos esetekben a köhögéssel nagyobb mennyiségű vér távozik, olykor csak vérnek tűnik, és nem látható benne a köpet. A véres köpet lehet TBC, tüdőembólia, tüdőrák vagy bronchiectasia tünete is.


close