Szamárköhögés lefolyása

A szamárköhögés (petrussis) bakteriális fertőzés következtében fellépő légúti megbetegedés: rohamokban jelentkező, jellegzetes, görcsös köhögés jellemzi, és ez az állapot hetekig elhúzódhat.

A szamárköhögés járványos formája elleni védőoltás Magyarországon kötelező: a csecsemők három hónapos koruktól kezdve több alkalommal, ismételten megkapják az oltást (3, 4 és 5 hónapos korban, majd később 3 és 6 éves korban).

Az oltási kötelezettségnek köszönhetően a betegség idehaza kifejezetten ritkán fordul elő. Ennek ellenére mindmáig vannak, akik védtelenek vele szemben, így elkaphatják és tovább is adhatják a kórokozóit, ahogy a még oltatlan csecsemőket is veszélyeztetik.

Szamárköhögés tünetei

A szamárköhögés tünetegyüttesének lefolyása általában három szakaszra osztható. Egy-két hetes lappangási idő után az első szakaszban hurutos tünetek, azaz köhögés (főképp éjszaka), orrfolyás, hőemelkedés jellemzők, ez mintegy két hétig tart. A második szakasz, az úgynevezett „paroxizmális köhögés szakasza” a jellegzetes, szamárbőgés-szerű, rohamokban támadó köhögéssel – és a rohamot nem ritkán lezáró hányással – 4-6 héten át is fennállhat.

Az oldódás időszaka, a panaszok enyhülését hozó felépülési szakasz 2-3 hétig húzódhat.

Szamárköhögés gyanúja vagy diagnózisa esetén antibiotikumkezelést alkalmaznak. Szövődményei közé a középfülgyulladás és a tüdőgyulladás (minden nyolcadik esetben), valamint ritkábban idegrendszeri károsodás (minden huszadik esetben), görcsös állapot tartoznak. Minden kétszázadik megbetegedés halálhoz vezet.

Csecsemőkori komplikációk

A komplikációk különösen csecsemőkorban gyakoriak; a másodlagos gyulladásokon (középfülgyulladás és tüdőgyulladás), valamint az apnoén (légzéskimaradás) kívül ritkábban az idegrendszeri komplikációk mellett görcsös állapot (eclampsia) is felléphet.

A legtöbb haláleset csecsemőknél fordul elő a szövődmények következtében.


close