Rekedtség kezelése

Valóban segít a rekedtségen, ha suttogással kíméljük a hangszálakat, vagy ha meleg italt iszunk? Most kiderül.

Általános tanács, hogy aki rekedt, lehetőleg kímélje a hangszálait, és ne erőltesse a hangképzést: a legjobb kerülni a beszédet (éneklést stb.), amennyire csak lehetséges.

A suttogás nem jó helyettesítő, ez ugyanis szintén kifejezetten megerőltető a gégefő számára, fokozott igénybevételnek teszi ki a már beteg a hangszálakat, és még ronthat is a helyzeten. Ezért ha mégis muszáj szóban közölnünk valamit, inkább halkan, de a megszokott módon beszéljünk. A dohányzás szigorúan kerülendő, akárcsak a dohányfüstös helyiségekben való tartózkodás.

Meleg italok a rekedtség ellen

Általánosságban szintén megállja a helyét, hogy a meleg italok: tea, tej, akár kakaó, főképp mézzel ízesítve jót tehetnek, de nagyon fontos, hogy az ilyenkor fogyasztott italok ne legyenek túl forrók. Hideg italok is fogyaszthatók ugyanezzel a megkötéssel, vagyis a nagyon hideg, jeges folyadékok kerülendők.

Amennyiben gégegyulladás okozza a rekedtséget, a szélsőséges hőmérsékletű ételek-italok mellett a csípős és a szénsavas készítményeket – mindazt, ami irritálhatja a nyálkahártyát – is tanácsos kerülni. Jót tehetnek viszont a különféle szopogatós gyógycukorkák, a gyógynövényes főzetekkel történő öblögetés és inhalálás, gőzölés, valamint a száraz levegőjű lakások-irodák párásítása.

Hangterápia

Amennyiben a rekedtség a hangszalagok jó- (mint a polipok, csomók, ciszták) vagy rosszindulatú elváltozására vezethető vissza, akkor az alapbetegség műtétje jelenti a kezelést. Ha az oka pajzsmirigyműtét és nyaki érműtét következtében fellépő egyoldali hangszálbénulás, akkor hangterápiára lehet szükség, amelyet logopédus szakember végez.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: A rekedtség okai


close