Légcsőhurut kezelése

A légcsőhurut kezelése attól függ, mi váltotta ki. A légcsőhurut okai között többek között vírusfertőzésről is szerepelhet.

A légcsőhurut legtöbbször nem önállóan előforduló kórkép, hanem a felsőbb légutak és az alsóbb légutak gyulladásaihoz kapcsolódik, tehát a gyakorlatban a gége és a hörgők gyulladásaival karöltve fordul elő.

A légcsőhurut kezelése előtt tisztázni kell a kiváltó okokat. Sok esetben vírusfertőzésről van szó, ez antibiotikum adását nem igényli, tüneti kezelést, párásítást alkalmazunk, de a vírusos forma bakteriálisan felülfertőződhet. Ez egy súlyosabb forma, ilyenkor széles spektrumú antibiotikum adása szükséges, illetve a későbbiekben ennek kiegészítése vagy módosítása lehet indokolt a kitenyésző kórokozó érzékenysége alapján.

Jellegzetes tünetegyüttes az ún. laryngotracheobronchitis, más néven gégegyulladás, amely a légcsőgyulladás és a hörgőgyulladás együttes előfordulása. Ezt általában a parainfluenza vírus vagy respiratory syncytial vírus okozza, a tünetegyüttest kruppnak is nevezzük.

Kezelése párásítás, szteroid adása, epinefrin, szükség esetén oxigén, légútbiztosítás. A tünetek alapján ijesztő betegségről lehet szó, de intézeti kezelés általában nem szükséges.

További információk: Légcsőhurut kezelése házilag


close