Asztmás beteg állapotának kontrollálása

Az asztma jelenleg gyógyíthatatlan betegség, állandó kezelést és folyamatos ellenőrzést igényel.

Az alábbiakban részletesen olvashat az Asztma Kontroll Tesztről, az asztma kontrollált állapotáról, valamint a betegség kontrollálatlanságának okairól.

Asztma Kontroll Teszt

Az Asztma Kontroll Teszt célja, hogy könnyen és gyorsan fel lehessen mérni az asztmás beteg jelenlegi állapotának kontrolláltságát. Ez a nemzetközileg elfogadott kérdőív mindössze öt kérdésből áll, amelyek a betegség tipikus tüneteire irányulnak. Akkor minősül kontrolláltnak a válaszadó állapota, ha maximális pontszámot (25) ér el a teszten. Ha a kiértékelés során 21-24 pontos eredmény születik, a betegség csak részlegesen kontrollált, 21 pont alatt pedig egyáltalán nem kontrollált.

A csúcsáramlásmérő (peak flow meter)

Azt mutatja meg, hogy a beteg milyen maximális sebességgel tudja kipréselni a tüdőből a levegőt. Otthonában naponta többször ellenőrizheti a beteg az állapotát. Ha zöld tartományban van az eredmény, az jól kontrolláltságot jelent, ha sárga vagy piros, akkor szakemberhez kell fordulni.

Jól karbantartott asztma esetén

Az egyéni állapotnak megfelelő, rendszeres gyógyszeres kezelés mellett az asztmával teljes életet lehet élni. Az iskolai tanulmányokat nem befolyásolja, és a legtöbb munkakör is betölthető asztmásan. Kontrollált betegség esetén a légzésproblémák, a köhögés, az álmatlanság és a betegség további tünetei egyáltalán nem vagy csak mérsékelten jelentkeznek, vagyis nem határozzák meg a beteg mindennapjait, sem a fizikai aktivitását. A tüdőkapacitás folyamatosan javítható, a légzésfunkciók akár normálissá is válhatnak. A nappali és az éjszakai asztmás rohamok előfordulása szintén lényegesen csökken, így a rohamot kezelő tüneti szerek alkalmazása minimálisra szorul vissza. A betegnek kórházi kezelésekre sincs szüksége.

Mi lehet az asztma kontrollálatlanságának az oka?

Az asztma kezelésekor nagyon sok múlik a beteg hozzáállásán. Ha a páciens nem váltja ki az orvos által javasolt gyógyszereket, vagy nem az előírtaknak megfelelően alkalmazza őket, akkor állapotromlás következhet be. Előfordul, hogy a páciens önkényesen úgy dönt, hogy inkább a hörgőtágító, rohamoldó szereket használja, mert azoknak látványosabb a hatásuk. Ezek a gyógyszerek azonban nem kezelik a tüneteket okozó gyulladást.

A kontrollált állapot eléréséhez és megőrzéséhez elkerülhetetlen a kezelőorvos által ajánlott gyógyszerek rendszeres szedése. Abban az esetben sem érdemes felülbírálni az orvos utasításait, ha a beteg aktuálisan jobban érzi magát. Gyakori probléma, hogy a páciensek a ténylegestől jobbnak ítélik meg az állapotukat, illetve nem számolnak be minden tünetükről a szakembernek. Az Asztma Kontroll Teszt a nem kielégítő információáramlás kiküszöbölésére is alkalmas. A kérdőív kitöltésének eredménye alátámaszthatja a terápiamódosítás szükségességét.


close