Hörgőgyulladás

A hörgőgyulladás egy alsó légúti megbetegedés, ami rendkívül gyakori, és többnyire vírusos eredetű.

A hörghurutnak vagy bronchitisnek is nevezett hörgőgyulladás a tüdőben lévő hörgők felszínét borító nyálkahártya gyulladása, ami idült vagy heveny formában betegítheti meg a szervezetet.

Utóbbi esetben többnyire nem csak a tüdő, de a légcső állapota is kórossá válhat, de a tünetek idővel maguktól elmúlnak.

Idült hörgőgyulladás

Viszont az idült hörghurut már nagyon komoly elváltozásokat is képes okozni a hörgők falában, és a légzés funkcióinak zavarival jár. A betegség kialakulásában komoly kockázati tényező a dohányzás, illetve a nagyvárosokat ellepő szmog is.
Általában egy egyszerű megfázás tüneteivel együtt jelenik meg, illetőleg az orr- vagy torokgyulladás kísérőjeként, és száraz, a szegycsont mögött fájdalommal járó köhögést vált ki. Idővel a hörgő mirigyei intenzív nyáktermelésbe kezdenek, ami köhögés útján távozik a szervezetből. Gyakran kísérheti a légzést sípoló hang is, amiért a nyálkaszaporodás felelős.

Krónikus hörgőgyulladás

Mint már említettük, a heveny hörghurut a gyulladás elmúltával szintén eltűnik a szervezetből, de gyerekeknél, időseknél és gyenge immunrendszerű betegeknél akár tüdőgyulladássá is alakulhat. A krónikus bronchitis már egészen más jellegű egészségügy probléma, itt nem igazán beszélhetünk megfelelő gyógymódról. A dohányzás elhagyása és az alapvetően egészségesebb életmód mindenképpen jó hatással lehet a tüdőre, de sokat segíthet egy oxigénterápia is.

Az orvosok gyógyszerekkel – például antibiotikumokkal – inkább csak a tünetek enyhítésére képesek, és ha a hörgők összeszűkülnek, akkor hörgtágítókhoz folyamodhatnak. A betegség spontán, önmagától is képes elmúlni, de a jelenlegi tudásunk csak a betegség előrehaladtának lassításához megfelelő, legalábbis abban az esetben, ha nem lett a betegség korán diagnosztizálva, amikor még nem állt be visszafordíthatatlan károsodás.


close