COPD korai jelei

A COPD az esetek túlnyomó többségében a dohányzás ártalmaira visszavezethető, alapvetően a légzés nehezítettségével járó tüdőbetegség.

A COPD két tünetcsoport, a krónikus hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat.

Kialakult betegségnél egyidejűleg mutatkoznak a két betegség tünetei: nem múló köhögés, köpettermelés, krákogás, sípoló vagy nehézlégzés, légszomj.

Köhögés

A COPD tünetei közül legkorábban a gyakori köhögés jelentkezik, amely egyre nagyobb mennyiségű váladék felköhögésével is együtt jár. Az erősödő köhögés következtében mellkastáji kellemetlenségek jelentkezhetnek, illetve zavart lehet az alvás is.

Gyors kifáradás

Ugyancsak jellemző, hogy a testi megerőltetés gyors kifáradással, levegő után kapkodással jár. A légzés akadályozottsága kezdetben csak fizikai megterhelés esetén éreztetheti hatását, ezért sokan hajlamosak elbagatellizálni a problémát, mondván, a fokozódó gyengeség a korral jár. Ez azonban gyakran az igen veszélyes, ám sokáig észrevehető panaszokat nem okozó tüdőtágulás első jele, amely a betegség előrehaladtával már egyre csekélyebb mértékű testi terhelés esetén, végül pedig már nyugalmi állapotban is megtapasztalható.

COPD: ne várjunk a tünetek súlyosbodására!

Sajnos sokan csak ekkor – ha már a legegyszerűbb tevekénységeket sem tudják elvégezni – kérnek orvosi segítséget. A sűrűsödő köhögés, az erős testi megterhelésre jelentkező légszomj is arra utalhat, hogy mielőbb szakszerű segítséget kell kérni, és haladéktalanul fel kell hagyni a dohányzással. Ha ugyanis megvárjuk, hogy súlyosabb panaszok lépjenek fel, könnyen lehet, hogy azok már a súlyos és visszafordíthatatlan tüdőkárosodás következményei.

További, ajánlott cikkünk: COPD diagnosztikája


close