Köhögés dohányzástól

A dohányfüstben található ártalmas anyagok károsítják a légutak nyálkahártyáját, a jellegzetes dohányos krákogás, köhögés ennek az ártalomnak a következménye.

A dohányzás folyamatosan irritálja a légutakat és a tüdőt: a légutakba kerülő káros anyagok hatására a hörgők nyálkahártyája megduzzad, fokozott váladéktermelődés kezdődik.
A légúti áramlás akadályozottá válik, mindez pedig idővel krónikus hörghuruthoz vezethet, amelynek legfőbb jellemzője a köpetürítéssel járó köhögés – különösképpen az ilyen típusú reggeli köhögőroham.

A reggeli köhögőroham veszélyei

A reggeli köhögőrohamot sokan nem veszik komolyan, pedig igen veszélyes jelenség. Huzamos dohányzás mellett ugyanis az idült, váladékképződéssel kísért köhögés mellett igen jelentős a tüdőtágulat, és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának valószínűsége.

Az egyértelműen a dohányzásra visszavezethető, visszafordíthatatlan COPD a WHO szerint 2012-ben mintegy 3 millió ember halálát okozta, ami az összes elhalálozás 6 százalékát tette ki, és a szervezet jóslatai szerint 2020-ra ez lehet a harmadik vezető halálok.

COPD tünetei

A COPD tünetei a gyakori köhögés és köpetürítés mellett a nehézlégzés, esetenként a sípoló légzés. Hörgőszűkülettel és a tüdőszövet károsodásával, tüdőtágulással jár. A panaszok kezdetben jellemzően fizikai terhelés hatására jelentkeznek, de ha a beteg nem hagy fel a dohányzással, és a kezelés elmarad, idővel állandósulhatnak, és nyugalmi állapotban is felléphetnek, megnehezítve a mindennapi életvitelt, munkavégzést.

Dohányos köhögés: intő jel!

A szakemberek szerint a dohányos köhögés egyértelmű jelzés, hogy ideje felhagyni a szenvedéllyel. A tapasztalatok szerint a dohányzás abbahagyása után a köhögés megszűnése az egyik leggyorsabban észrevehető eredmény.

Aki pedig ezt nem tette meg időben, annak is a leszokás az elsődleges tanács: ezáltal a légzésfunkció jelentős javulása érhető el már kialakult COPD esetén, idősebb korban, intenzív és régóta tartó dohányzás után is.


close