Száraz köhögés csillapítása

Gyakran rohamokban tör ránk a váladékkal egyáltalán nem járó kemény vagy csengő hangzású köhécselés.

A köhögés olyan egészségügyi állapot, amelyen minden ember átesik. Mivel alapvetően a tüdő öntisztító folyamatának része, tulajdonképpen nem is lenne vele nagy baj, azonban nem árt tudni, hogy a köhögésnek számos fajtáját különböztetjük meg, függően attól, mi idézi elő és milyen lefolyású.

Ennek megfelelően száraz és a hurutos köhögésről is beszélhetünk. Mivel a tünetek sem egyformák, úgy a gyógymódok is eltérhetnek egymástól. A száraz köhögés kezelésére köhögéscsillapítókat, a hurutos kezelésére köptetőket lehet alkalmazni. A kettőt nem szabad felcserélni.

Száraz köhögés okai

Míg a nyálkás köhögés esetén megkönnyebbülést okoz, ha a felgyűlt váladék köpet formájában távozik a szervezetből, a száraz köhögés ennél sokkal rosszabb lehet. Az ilyen típusú köhögés rendkívül kimerítő a beteg számára. A száraz köhögés gyógyításának fontos lépése a kiváltó ok megszüntetése. Ez lehet valamilyen egyszerű megbetegedés, de akár hörgőgyulladás is állhat a háttérben.
A csillapíthatatlan, száraz, “ugató” köhögés a légcsőhurut közismert jele, de a száraz köhögés nagyon gyakran ingerköhögés is egyben, azaz valamilyen irritáló anyagra reagál így a szerveztünk.

Száraz köhögés csillapítása

A gyógyszertárakban kapható köhögéscsillapítók hatékonyan képesek enyhíteni a tüneteket, ezzel biztosítva a nyugodt hétköznapokat és a pihentető éjszakákat. Ha azonban a köhögés makacsul tartja magát, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, hogy megállapítsa, mi okozza a kellemetlen tünetet.

Természetesen, a köhögés olyan betegség, amire már nagyanyáink is rengeteg gyógykezelési eljárást ismertek. A természet valóban sokféle gyógynövénnyel érkezik segítségünkre, és néha olyan meglepő források is rendelkezésre állnak, amikről nem is sejtenénk, hogy segíthetnek. De akár egy sóterápia is pozitív változást hozhat életünkbe.

Más a helyzet azonban, ha a köhögés idegi alapú és például stressz vagy szorongás váltja ki. Ilyenkor is szükség lehet orvosi beavatkozásra, de a háziorvos helyett pszichológus felkeresésére lehet szükség. Feltéve persze, ha önerőből nem sikerül megszabadulnunk a kiváltó okoktól, amelyben segítségünkre lehet a rendszeres mozgás, a megfelelő étrend és a sok pihenés, kikapcsolódás.


close