Köhögéscsillapítás gyógynövényekkel

A köhögés csillapítása nemcsak gyógyszeres kezeléssel lehetséges. Több gyógynövény is eredményesen alkalmazható köhögés esetén.

Az alábbiakban három gyógynövénnyel, a kakukkfűvel, a vörös lóherével és a csalánnal ismerkedhet meg, amelyekkel nemcsak a köhögés, hanem más betegségek is kezelhetők.

Kakukkfű

A kakukkfű gyógyítja a lábgombásodást és más bőrfertőzéseket. Használják a megfázás, az influenza és a köhögés kezelésére, enyhítheti az asztmát és a szénanáthát. Üdítő hatású, nyugtatja az izomfájdalmakat és görcsöket, fertőtlenít és köptető hatású.

Terhes anyák nem használhatják a kakukkfű olaját. Az olaj nem alkalmazható belsőleg.

Vörös lóhere

A vörös lóherét sárgaság, gyulladások, köhögés, szív- és érrendszeri betegségek és a rák kezelésére is használják. Úgy tartják, hogy vértisztító hatású. A vörös lóhere számos izoflavont tartalmaz. A virágja vértisztító, görcsoldó, köptető és enyhén serkentő hatású. A vörös lóherével kezelhető a gyerekkori ekcéma, krónikus bőrelváltozások (például pikkelysömör), a hörghurut és a szamárköhögés, a menopauzás tünetek és rosszindulatú daganatok. Segítség lehet ízületi panaszok és köszvény esetén is.

Szoptatós vagy terhes anyáknak azonban kerülni kell a vörös lóhere használatát. Azoknak is ellenjavallt az alkalmazása, akik vérhígító gyógyszert szednek.

Csalán

A csalánt már az ősi Görögországban is használták, hatékonyan kezeli a köhögést, a tuberkulózist és az ízületi gyulladást, valamint ösztönzi a haj növekedését.

A csalán egyik legfőbb tevékenysége, hogy megakadályozza, hogy a szervezet gyulladást okozó vegyi anyagokat, prosztaglandinokat állítson elő. A csalán erősen gyulladáscsökkentő hatású, ezért gyakran alkalmazzák szénanátha és ízületi gyulladás esetén.

A friss csalán bőrrel érintkezve kiütést okozhat, és ritkán gyomor- és bélrendszeri panaszokat is eredményez. A csalán terhesség és szoptatás ideje alatt is biztonságosan alkalmazható.


close