Asztma és a téli sportolás

Télen a hideg, száraz levegő növeli az asztmás roham előfordulásának kockázatát.

Ilyenkor az asztmás betegeknek még elővigyázatosabbnak kell lenniük, ha a szabadban szeretnének sportolni.

Az alábbiakban részletesen olvashat azokról az óvintézkedésekről, amelyekre figyelmet kell fordítani asztma esetén, ha a beteg télen szeretne a szabadban sportolni.

Aszta óvintézkedések télen

Az asztmás betegek is élvezhetik a síelés, a korcsolyázás és az egyéb téli sportágak nyújtotta örömöket, de körültekintőbbnek kell lenniük, mint a nem asztmás sporttársaiknak. Mindig ügyelniük kell arra, hogy a megfelelő rohamoldó gyógyszerek a kezük ügyében legyenek egy esetleges roham esetén. A tünetek mérséklése érdekében már a testmozgást megelőzően érdemes alkalmazni a gyógyszert, illetve a béta 2-agonista inhalálót is. Ennek szükségessége függ az egyéni állapottól és az edzéstervtől. Célszerű fokozatosságra törekedni, és bemelegítéssel kezdeni.

Az évszaknak és a választott sportágnak leginkább megfelelő ruhadarabok közül semmiképp nem ajánlott elhagyni a sálat, ami az orr és a száj elé kötve felmelegítheti a levegőt. Ugyanezt a célt szolgálhatja az arcmaszk viselése is, amely egyszerre véd a napfénytől és a fagyástól. Az edzések alatt nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás a kiszáradás veszélyének elkerülése érdekében.

Sítúrán asztmásan

Előre tervezett sítúrák előtt az asztmás betegeknek célszerű kikérniük a kezelőorvosuk tanácsát, aki írásos formában asztma-kezelő tervet tud adni. A nagyobb biztonság érdekében a beteg csúcsáramlásmérő (peak flow meter) készüléket is vihet magával, ami a tüdőfunkciók folyamatos ellenőrzését szolgálja.

A túrák alkalmával a szálláshelynek meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak, például az asztmás beteg nem alhat füstös, dohos hotelszobában. Segíthet, ha a helyiség rendelkezik szagelszívóval, amit zuhanyzás vagy főzés esetén be lehet kapcsolni. Ezzel szemben asztmás betegséggel nem ajánlott a kandalló használata, bármilyen vonzó is a lehetőség.

Az asztmás betegeknek meg kell próbálniuk elkerülni a köhögő, illetve egyéb megfázásos tüneteket produkáló utastársakat. Nagyon fontos, hogy be legyenek oltva influenza ellen.

A fizikai aktivitás – akár télen is – megfelelően kialakított gyógykezelés mellett a szükséges odafigyeléssel mérsékelheti az asztmás tüneteket, javíthatja a tüdő állapotát, a beteg általános erőnlétét és kedélyét.


close