Köhögés ellen

A köhögés jellemzően felsőlégúti betegségekhez társuló kellemetlen tünet, melynek csillapítása elősegíti a beteg gyógyulását és éjszakai nyugalmának helyreállítását. A köhögés ellen különböző gyógyszereket, gyógynövényeket javasolnak legtöbbször.

A köhögés a szervezet reflexes reakciója a légútba került váladék vagy idegen test eltávolítására. Az esetek többségében felsőlégúti fertőzés okozza, de az orvosok sokszor találkoznak passzív dohányzás által okozott krónikus köhögéssel. Az éjszaka jelentkező, tipikusan ugató köhögésre jó gyógyír lehet a nedves, hideg levegő belélegzése és a kalcium adása. Megoldás lehet a hűtőből áramló vagy a nyitott ablakon át bejövő hideg levegő.

Ha ez nem elég, az orvos szteroid tartalmú kúppal, injekcióval fogja kezelni a köhögő, nehezen lélegző beteget. Jó hatásúak a mentolos krémek, amelyek mellkasra kenve enyhíthetik a köhögést. Köptetők használatával fokozni lehet a váladék eltávozását, így gyorsabb a gyógyulás. Ám ezek együttes alkalmazása köhögéscsillapítóval nem szerencsés. Baktériumfertőzés (például tüdőgyulladás) esetén az orvos antibiotikumot fog felírni. Az inhalálás, a bő folyadékfogyasztás minden köhögő beteg esetében fontos.


close