Köhögés kezelése

A köhögés kezelése a köhögés típusa szerint történik. Ehhez először meg kell állapítani, milyen jellegű köhögés: nedves vagy száraz köhögésről van-e szó. Ha a köhögés elhúzódik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A következőkben arról olvashat, hogyan kezelhető a köhögés a tünetet kiváltó okoktól függően.

Mindenképp orvos segítségét kell kérni, aki a beteg korát és a betegség súlyossági fokát is mérlegelni fogja. A tüneti kezelés sokat segíthet a beteg állapotán: ágynyugalom, párás környezet, sok folyadék, a keletkező nyák feloldása és eltávolítása. Jót tehet a friss levegő, de a betegnek még nem szabad fizikálisan megerőltetnie magát, mert az újabb rohamhoz vezethet.

Bakteriális fertőzés estén számíthatunk arra, hogy az orvos antibiotikummal fogja kezelni a köhögést (ilyen lehet a tüdőgyulladás, vagy az arcüreggyulladás). Azonban ha vírus áll a köhögés hátterében, az antibiotikum úgyis hatástalan lenne, ezért az orvos nem is fog ilyet felírni.

Ha a köhögésben szenvedő esetében asztma, szénanátha még nem diagnosztizált, ezek is állhatnak az elhúzódó köhögés hátterében. Ilyenkor a gyors diagnózis után a betegségre szabott kezelés hamar enyhítheti a tüneteket.

Ha a köhögés hirtelen jelentkezik, akkor mindenképp orvos tanácsát kell kérni, mert ez az állapot a légutak elzáródásával fenyeget – méh vagy darázs csípése, allergia válthatja ki ezt. Ha a beteg vérnyomáscsökkentőt szed, akkor annak is utána kell járni, nem a gyógyszer mellékhatása-e a köhögés, mert a betegek mintegy tizedénél jelentkezik ilyen panasz. Ilyenkor megoldás a gyógyszer kiváltása más vérnyomáscsökkentővel.

Ugató köhögés

Ha a kisgyermekekre jellemző ugató köhögéssel találkozunk, ami általában hajnalban jelentkezik, akkor érdemes hűvös, nedves levegő belélegeztetésével próbálkozni először. Ezt megoldhatjuk úgy, hogy a gyerek jól felöltöztetve a kinyitott hűtő ajtaja elé áll, de úgy is, ha mosdóba, kádba nagy sugárban hideg vizet engedünk, és ennek páráját lélegzi be a gyerek. Az ablak kinyitása is jó lehet, ha megfelelő odakint az időjárás.

Nagyon fontos, hogy a gyermeket megnyugtassuk, mert ellenkező esetben csak romlik az állapota. Ha semmi nem segít, hívjunk orvost vagy mentőt.

Száraz köhögés

Ha száraz köhögésről van szó, a köhögéscsillapítók használata feltétlenül ajánlott. Mind a nedves, mind a száraz köhögés esetében fontos a sok folyadék fogyasztása.

Nedves köhögés

Nedves köhögés esetén nem ajánlatos a köhögést csillapítani, mert akadályozza a köpet ürülését, ez pedig lassítaná a gyógyulást. Ám ha kínzó köhögéssel küzd a beteg, ami esetleg már az éjszakai nyugalmat is zavarja, akkor adható köhögéscsillapító, lefekvés előtt.

A gyógyszertárban több különböző receptre és anélkül is kapható váladékoldó készítmény áll a betegek rendelkezésére. A váladékoldók sem egyformák, az egyik típus az átlátszó, a másik típus a gennyes váladék kezelésére, feloldására szolgál.


close