Éjszakai köhögés

Az éjszakai köhögés nehezített légzéssel jár, tüneteit komolyan kell venni. Különbséget kell tenni, ha felnőtteknél vagy gyerekeknél jelentkezik az éjszakai köhögés.

Ha valaki köhögéssel küzd, érdemes megfigyelni a köhögés jellemzőit: mikor jelentkezik, jár-e váladékkal, közben érez-e valahol a beteg fájdalmat? Ha éjszaka jelentkezik a köhögés a gyermeknél, akkor ez leggyakrabban ugató, esetleg lónyerítéshez hasonló, rohamokban jelentkező köhögés.

Ez a krupp jele lehet. Az éjszakai köhögés nehezített légzéssel is jár. A tüneteket érdemes komolyan venni, mert a légút is elzáródhat. A gyermek ijedtsége miatt csak még jobban kapkodja a levegőt, ezért fontos először megnyugtatni.

Felnőtteknél az éjszakai köhögés, amely habos köpetürítéssel és nehezített légzéssel jár együtt, akkor szívelégtelenségre kell gyanakodni. Légcsőhurut, arcüreg-gyulladás fennállása esetén a váladék lecsorog a váladék, és ahogy a beteg vízszintes testhelyzetbe kerül, köhögést produkál.

A refluxszal küzdő betegek esetében a gyomortartalom a garatba visszakerül a nyelőcsövön keresztül, és ha esetleg a légútba is bekerül, akkor szintén köhögésre ingerli a beteget. Ebben az esetben előfordulhat bő váladék is.


close